Věž kostela se ohýbá k zemi a k městu patří Mekáč. Ústí očima dětí

Víc zeleně, čisté chodníky a opravené silnice. To si nepřejí jenom dospělí, ale i děti staré sedm až deset let. Jak vypadá Ústí očima dětí?

„Ústí nad Labem je krásné město. Jen kdyby zbourali starší stavby, postavili nové chodníky, nebyly díry na silnicích a byly by čisté,“ rozumuje prvňák Martin Morvay. A s vážným výrazem ve tváři jako dospělák dodává: „Bylo by Ústí ještě hezčí“.
Sedmička se školáků zeptala, co se jim ve městě nejvíc líbí. Téměř všechny děti, které chodí pravidelně do družiny na Základní škole Elišky Krásnohorské na ústeckém Skřivánku, se shodly, že v Ústí se bydlí a žije báječně.

Dětský hit: šikmý kostel

Potvrdily to i ve svých kresbách, kde se pravidelně objevoval výletní zámek Větruše, lanovka, hrad Střekov, Erbenova vyhlídka, koupaliště Brná i Klíše, ale i Dům techniky, Obchodní centrum Fórum a zimní stadion. „Zimní stadion bych chtěl o něco větší. Aby se mi tam líp hrál hokej a vešlo se tam víc lidí,“ říká osmiletý Morvay.
Na dalších obrázcích se to jen hemží zvířaty. „Tohle jsou papoušci, tady je had, vydra, taky opice, žirafy, a zebry,“ ukazuje na svůj výtvor malá Eliška Andréé.
„Ti menší malovali především zoologickou zahradu,“ řekla vychovatelka Vladimíra Kohoutová, která pracuje ve škole sedmadvacet let. Starší děti měly nakreslit, co jim je blízké, kam často chodí s rodiči, tak aby se témata neopakovala. Děti se hlásily, ale i jedno přes druhé pokřikovaly „Namaluju oba mosty!“ „Já parník.“ „Paní vychovatelko, a co šikmý kostel?“ ptá se Míša Pavlasová. A už maluje věž nakřivo.
Šikmý kostel děti zaujal natolik, že kvůli němu bylo ve třídě rušno. „To nemůžeš malovat podle pravítka,“ radil Filip Forman spolužačce. „A jak teda?“ zajímala se Pavlasová. Filip jí vysvětlil, že šikmá věž je natolik šikmá, že to podle pravítka zkrátka nenarýsuje a hrdě ukázal tu svoji šikmou věž, která se ohýbala skoro k zemi.
I Kristýna Dohnalová se pustila do kresby šikmého kostela, protože k němu má výjimečný vztah. „Ty ozdoby na střeše vyrobil můj dědeček,“ chlubí se.
Nejenom školákům, ale i vychovatelce dalo zabrat vzpomenout si na všechny detaily na stavbách. „Děti po mně chtěly přesné barvy mozaiky na šikmém kostele,“ popisuje Kohoutová. Poradila jim, ať použijí všechny barvy, protože si nemohla vzpomenout, které tam jsou.
„Já vím, proč má kostel u Fóra šikmou věž. Protože Němci ve druhé světové válce poslali v letadle bombu, a ta spadla blízko věže,“ zazářil vědomostmi devítiletý Lukáš Kotrba.
Nejvíc se děti natrápily s obchodním centrem Fórum. „Bylo to pro ně dost složité, vybraly si totiž většinou tu prosklenou část,“ vysvětluje Kohoutová. Na sklo si děti nakonec vzaly šedou pastelku. „Já jsem ji musela pořád ořezávat,“ říká k malování Kristýna z 1.B.

Kreslit stromy byla dřina

Na malování obrázků Ústí byly děti připravené. Vychovatelka Kohoutová jim poradila, ať to proberou s rodinou.
„Mně se Vaňovské vodopády malovaly dobře. Poslechla jsem paní vychovatelku a vypravila jsem se na ně se svou starší sestrou, jejím klukem a naším psem,“ chlubí se Bára Ullmanová, která vodopády jako jediná kreslila.
Měla nastudované všechny podrobnosti, dokonce si spočítala i vodopády. „Jsou čtyři malé a jeden velký,“ popisuje. Nejvíc práce jí dalo namalovat všechny stromy.
„Kreslila jsem to s vyplazeným jazykem, protože to byla dřina. Ještě teď mě bolí ruka,“ posteskla si. A ukázala všem svůj výtvor, kde bylo snad přesně tolik stromů jako ve skutečnosti.
„Cestou na Vaňovské vodopády potkáte dřevěné figurky, jako je Rumcajs, Manka a Cipísek, ale ty už se mi do obrázku nevešly,“ dodává hnědovlasá Bára.
„Co to maluješ?“ ptala se vychovatelka Hynka Mikuláška. Děti zvědavě natahovali krky a zahlédli něco neidentifikovatelného, jak visí ve vzduchu.
Než stihnul školák odpovědět, ozval se Dan Jiroudek s domněnkou, že to je raketa. Všichni se začali smát. „Nene, to je Mekáč,“ vysvětlil všem Mikulášek, a tím se strhnul ve třídě ještě větší smích.
A proč zrovna Mc Donald´s? „Chodím tam rád kvůli hamburgerům, i když jsou nezdravé,“ říká Hynek a bere do ruky další pastelku, aby uvnitř budovy dokreslil schody a okolo silnici a stromy. „To aby všichni věděli, že je to ten Mc Donald´s na Mírovém náměstí,“ upřesňuje.
Jeden ze žáků, Adam Jiráček ze 3.B, si vzpomněl i na svoji školu.
A tak má i Základní škola Elišky Krásnohorské památku a je zvěčněna na papíře jako jedna z největších zajímavostí v Ústí nad Labem očima dětí.