Víkend na chirurgii: téměř stovka pacientů, zlomeniny, slepé střevo i opilci

Redaktor Sedmičky strávil víkend na nymburském oddělení chirurgie.

Víkendová služba v nymburské nemocnici. Na chirurgickém oddělení pomáhají pacientům lékaři Vladimír Marek a Václav Panáček. Sedmička s nimi strávila směnu.

Hned ve dveřích doktor Marek varuje před velkým očekáváním. „Nemyslete si, že jsme tady Chicago Hope a operujeme ve výtahu. Je to běžná práce, senzace a kuriozity tady nenajdete. Především sloužíme pacientům,“ vysvětluje vedoucí lékař směny, ale místo k pacientům kráčí do rozestavěné části oddělení.

„Tohle bude naše chlouba. Postupně přestavujeme díky dotaci staré operační sály na nadstandardní dvoulůžkové pokoje,“ popisuje Marek staveniště. Tím exkurze končí.

Druhý lékař Václav Panáček hned prozrazuje, že v pátek na chirurgii bylo docela živo. „Já šel v pátek spát až ve čtyři ráno. Sobota byla lepší, to jsem skončil už o půlnoci a k akutnímu případu vstával jen jednou, a neděle byla úplně nejklidnější,“ vypočítává chirurg Panáček.

Frekvence pacientů v páteční noci hodně závisí na počasí. Čím je venku větší teplo, tím je víc úrazů. Podstatné také je, jaká jsou jména v kalendáři a kdy byl výplatní termín.

„Hodně často k nám chodí staré známé firmy s hospodskými úrazy. Někteří by tady už mohli mít věrnostní kartu,“ směje se Marek.

Jedním dechem dodává, že bez ohledu na to, jestli jde o potlučeného opilce nebo o akutní případ slepého střeva, přistupují ke každému pacientovi stejně.

„Jen s těmi opilci je víc zbytečných diskuzí, které nikam nevedou. Ale v podstatě nezlobí,“ shodují se oba lékaři z chirurgického oddělení.

Nenudili se

Aktuální statistika víkendové služby na nymburské chirurgii vypovídá celkem o šestadevadesáti vyšetřených pacientech, z nichž muselo dvaadvacet zůstat v nemocnici.

„Asi nejvážnější bylo slepé střevo mladé dívky. To jsme museli udělat hned. Pak tam byl úraz hlavy, dvě zlomeniny předloktí a zlomeniny pažní kosti. Určitě jsme se nenudili,“ tvrdí Marek.

Hned ovšem připomíná, že necelá stovka pacientů za víkend je mírně pod normálem. „Už nám venku přituhuje, tak jsou lidi večer spíš doma,“ dodává lékař.