Vinaři na úpatí Fudži vylepšují jméno japonského vína

Japonská vinice, ilustrační foto

Japonská vinice, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Návštěvník, který se v Japonsku poohlíží po nějakém alkoholickém nápoji domácí provenience, obvykle sáhne po lahvi rýžového vína saké nebo lahvi domácího piva. Experti ale tvrdí, že milovníci vína by neměli přehlížet ani místní odrůdu hroznů Košu. Ty rostou na zhruba 80 vinicích v prefektuře Jamanaši u paty světoznámé hory Fudži.

Vinařka Ajana Misawaová, která vyrábí víno na vinici Grace Vineyard, popisuje tuto odrůdu jako příjemnou, se svěžími kyselinami a nízkým obsahem alkoholu.

„Košu má velmi vytříbenou vůni,“ cituje Misawaovou server CNN. „Voní jako bílé citrusové květy,“ dodává. Misawaová je už pátou generací vinařů v rámci jedné rodiny. Do Jamanaši se snaží zavést mezinárodní techniky, aby vylepšila kvalitu vína.

Metody pěstování a zpracování hroznů Misawaová studovala ve Francii, Jižní Americe, Austrálii i na Novém Zélandu. Odborníci uvádějí, že díky lidem jako je Misawaová se během posledních pěti let kvalita japonských vín podstatně zlepšila.

Na soutěži japonských vín, která se každoročně koná v Jamanaši, porotci uvedli, že nyní je třeba soustředit pozornost na to, aby se z Košu stal pojem, který si lidé budou pamatovat.

Japonské víno z vinice GraceJaponské víno z vinice Grace | Profimedia.czVíno z vinice Grace

Náklady na pěstování vína jsou značné

„Musíme zkoušet různé způsoby a povzbuzovat lidi, aby ho ochutnali, protože jakmile ho zkusí, skutečně si budou chtít koupit další lahev,“ poznamenala odbornice na víno Lynn Sherriffová, která je jednou z porotkyň soutěže v Jamanaši.

Faktorem, který od Košu může odrazovat, je jeho cena. Kvůli omezené ploše vinic a vysokým pracovním nákladům stojí lahev vína z japonské odrůdy víc, než vína jiná. Jde ovšem velmi dobře dohromady s japonskými pokrmy.

Na vinicích v prefektuře Jamanaši ale neroste jen Košu. Víno se tam vyrábí také z jedné odrůdy muškátu, která byla vyvinuta speciálně pro japonské klima.