Vinaři na úpatí Fudži vylepšují jméno japonského vína
Vinařka Ajana Misawaová, která vyrábí víno na vinici Grace Vineyard, popisuje tuto odrůdu jako příjemnou, se svěžími kyselinami a nízkým obsahem alkoholu.
„Košu má velmi vytříbenou vůni,“ cituje Misawaovou server CNN. „Voní jako bílé citrusové květy,“ dodává. Misawaová je už pátou generací vinařů v rámci jedné rodiny. Do Jamanaši se snaží zavést mezinárodní techniky, aby vylepšila kvalitu vína.
Metody pěstování a zpracování hroznů Misawaová studovala ve Francii, Jižní Americe, Austrálii i na Novém Zélandu. Odborníci uvádějí, že díky lidem jako je Misawaová se během posledních pěti let kvalita japonských vín podstatně zlepšila.
Na soutěži japonských vín, která se každoročně koná v Jamanaši, porotci uvedli, že nyní je třeba soustředit pozornost na to, aby se z Košu stal pojem, který si lidé budou pamatovat.
Japonské víno z vinice Grace | Víno z vinice Grace
Náklady na pěstování vína jsou značné
„Musíme zkoušet různé způsoby a povzbuzovat lidi, aby ho ochutnali, protože jakmile ho zkusí, skutečně si budou chtít koupit další lahev,“ poznamenala odbornice na víno Lynn Sherriffová, která je jednou z porotkyň soutěže v Jamanaši.
Faktorem, který od Košu může odrazovat, je jeho cena. Kvůli omezené ploše vinic a vysokým pracovním nákladům stojí lahev vína z japonské odrůdy víc, než vína jiná. Jde ovšem velmi dobře dohromady s japonskými pokrmy.
Na vinicích v prefektuře Jamanaši ale neroste jen Košu. Víno se tam vyrábí také z jedné odrůdy muškátu, která byla vyvinuta speciálně pro japonské klima.