Vinná značka Mandela? Tak trochu proti exprezidentově vůli

Nelson Mandela

Nelson Mandela Zdroj: CTK

Po kolekci oblečení a dalších produktech značky Mandela uvedla dcera hrdiny boje proti apartheidu na trh House of Mandela, škálu jakostních jihoafrických vín různé kvality, které chce prodávat turistům a exportovat až do Číny. Píše o tom agentura AFP.

Makaziwe Mandelová, nejstarší z dosud žijících děti bývalého jihoafrického prezidenta, a její dcera Tukwini se však nestaly vinařkami. Našly si známé producenty z oblasti Kapského Města, kteří jim připravili speciální vína.

„Dříve jsme na to nepomyslily,“ přiznává devětapadesátiletá Makaziwe. House od Mandela se zrodil v polovině roku 2010. „Když se na to lidé podívají,“ Makaziwe přitom uchopí jednu lahev,“ vidí Nelsona Mandelu. Ale není to Nelson Mandela, je to Maison Mandela,“ rodina, která pochází z xhoských králů. „Chceme vyprávět příběh lidu, z něhož jsme vzešli, chceme vzdát čest našim předkům, kteří nám mnohé dali,“ říká.

Tukwini MandelaTukwini Mandela | Profimedia.czMandelova vnučka Tukwini s lahví vína značky Mandela

Chloubou vinné řady jsou tři vína z „královského sklepa“, dvě červená a jedno bílé: syrah 2007, cabernet sauvignon 2008 a chardonnay 2009. „Koncepce to je moc dobrá, ale nejsem si jistý, jestli jsou dost dobrá ta vína, za tu cenu. Jsou příliš drahá,“ soudí sklepník z Johannesburgu, který si však nepřeje kritizovat vína veřejně. Obě červená vína se prodávají za 399 randů (asi 837 Kč) láhev, což je na Jižní Afriku hodně.

Víno pro každý den

Pokud jde o kvalitu, cabernet sauvignon získal od průvodce jihoafrickými víny Platter's známku 4,5 z pětibodové stupnice, kde je nejvyšší stupeň udělován výjimečným vínům. Ostatní vína získala čtyřku. A jsou tato vína skutečně drahá? „Ne, protože to jsou vysoce jakostní vína,“ odpovídá osmatřicetiletá Tukwini Mandelová. Po skromných začátcích dnes malý podnik dam Mandelových zvyšuje rychlost. K výše uvedeným vínům se připojilo jedno šampaňské a tři červená a tři bílá vína pokřtěná Kolekce Tembu. Jsou to mladá vína z loňské sklizně, produkovaná ve Swartlandu severně od Kapského Města. „Je to víno pro každý den,“ vysvětluje Heather Engelbrechtová, zástupkyně nového distributora Vinimark v Johannesburgu. Upřesňuje, že víno bude možno koupit u amerického řetězce Walmart. „Určitě se bude dobře prodávat,“ ujišťuje.

A přestože oficiálně nejde o poctu prvnímu černošskému prezidentu Jihoafrické republiky, etikety na těchto šesti vínech budou vyzdobeny barevnými motivy, které proslavily jeho košile Madiba Shirts. „Když se můj dědeček rozhodl nosit Madiba Shirts, chtěl zdůraznit, že je přístupnějším vůdcem, chtěl vytvořit dojem uvolněnosti. Proto jsme tyto motivy zvolily i pro vína,“ vysvětluje Tukwini. „Celá kolekce bude k mání na letišti OR Tambo v Johannesburgu, kde si většina turistů obvykle nějakou tu lahev zakoupí, když ze země odjíždí,“ upřesňuje Engelbrechtová.

Problém s použitím jména

Zbývá otázka použití jména Mandela pro komerční účely, i když část zisku má jít na dobročinnost. „Proč bychom nemohly? Není to snad naše jméno?“ táže se Makaziwe. „Jsme na naše jméno hrdé, je to naše dědictví, naše právo.“ V Nadaci Nelsona Mandely Verne Harris připomíná, že tento velký muž, jemuž je nyní 94 let a již s ním nejsou tyto záležitosti projednávány, nechtěl, aby se jeho jména nějak využívalo. „Dal nám mandát a velmi jasné příkazy. Zejména si nepřál, aby se jeho tvář zjevovala na komerčních produktech, nechtěl být spojován s tabákem ani alkoholem,“ vysvětluje. A což víno není alkohol? Harris sklopí oči a po chvilce ticha doznává, že jméno Mandela nepatří jen Nelsonu Mandelovi, že patří celé rodině.