Víš, jak jíš?
Co je projekt FOOD a co jsou jeho cíle:
• Zvýšit povědomí zaměstnanců a široké veřejnosti o možnostech, jak jednoduše zlepšit jejich stravovací návyky.
• Nabídnout v restauracích v rámci existující nabídky jídel jejich odlehčenější verze. Rozvíjet spolupráci s majiteli restaurací, kuchaři a číšníky restaurací, ve kterých se stravují.
Praktická doporučení, jak si vybírat jídla v restauracích
POLÉVKY
• Je-li vydatná polévka v nabídce, dejte si ji s pečivem jako hlavní jídlo.
• Vybíráte-li si denní menu, snažte si k hlavnímu jídlu zvolit méně energeticky náročné polévky, jako např. vývar se zeleninou.
MENŠÍ PORCE
• Ptejte se obsluhy, zda nabízejí menší porce.
PŘÍLOHY K HLAVNÍM JÍDLŮM
• Vybírejte si z nabídky jídel, jejichž součástí je i zeleninová příloha.
• U typicky českých jídel (svíčková, guláš apod.), kde tvoří přílohu knedlíky, se snažte dát si poloviční porci.
• Vyhýbejte se smaženému masu či zelenině v kombinaci se smaženou přílohou.
• Je-li možnost volit si přílohu, zvolte si namísto hranolků brambory, čerstvou či dušenou zeleninu apod.
ZELENINA
• Dejte si alespoň 1x týdně jedno čistě zeleninové hlavní jídlo (nesmažené), stejně tak vaříte-li doma, řiďte se sezónní nabídkou zeleniny, vyjde vás to levněji.
• V letních měsících si dávejte zeleninové saláty jako hlavní jídlo.
• Hlavní jídla doplňujte menší porcí salátu.
• Klasické saláty typu okurkový, rajčatový apod. se mohou stát pevnou součástí vašeho jídelníčku.
HOTOVÁ JÍDLA
• Hotová jídla bývají často cenově dostupnější. Zde se snažte váš výběr čas od času obohatit o jídla méně kalorická, nesmažené zeleninové pokrmy, saláty z čerstvé zeleniny či lehčeji a energeticky méně náročně připravená jídla.
Praktické rady pro každý den, vaříte-li doma
„Zlehčit“ či ozdravit lze i pokrmy méně zdravé, pokud nahradíte některé součásti jídla méně energetickými či méně tučnými variantami.
Tuky
• Tuky na přípravu pokrmů lze často vynechat či použít menší množství.
• K vaření používejte pouze rostlinné tuky a do salátů rostlinné oleje.
Smetana
• Smetanu či šlehačku lze nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina, žervé či taveným sýrem.
Majonéza
• Majonézu lze stejně tak nahradit jogurtem v tatarské či jiné podobné omáčce.
Masa
• Vybírejte kvalitní libové kusy bez viditelného tuku.
Pečivo
• Dáváte-li si pečivo k polévce, dejte přednost celozrnnému či tmavému pečivu před bílým.