VMware pod palbou nových hrozeb

VMware

VMware

E15.cz z Barcelony: Na předminulé konferenci VMworld pořádané společností VMware bylo spojení „softwarový kontejner“ ještě spíše sprosté slovo. Minulý rok už se velryba, kterou má v logu kontejnerový fenomén Docker, začala objevovat na mnoha prezentovaných slajdech. No a letos byly kontejnery všude. A to tak, že už VMware téměř vůbec nemluvil o virtualizaci, na které vyrostl.

Princip oněch softwarových kontejnerů jsme popisovali v našem . Zjednodušeně jde o to, že se aplikace zabalí do jednoho balíčku, který je pak možné spouštět všude možně. Aplikaci je pak možné přesouvat z cloudu na cloud a tak dále. To je výrazný strašák tradiční virtualizace a hodně skloňovaný pojem.

VMware už v minulosti začal Docker podporovat ve svých produktech a umožnil jeho správu. Letos ale odstartoval vlastní kontejnerovou akci. „Od dob virtualizace se aplikace rozrostly a staly se více distribuovanými. Jsme v éře hybridních aplikací,“ souhlasí provozní ředitel VMwaru Carl Eschenbach. Jinými slovy, virtualizace, kterou VMware ve velkém rozjel, umožnila stvořit cloudy a ty zase vyzývají k využívání kontejnerů a jisté pružnosti.

Seznamte se s Photonem

Virtualizační obr proto nyní do hry přichází s vlastní kontejnerovou technologií. Jmenuje se Photon a je rozdělena na dvě hlavní části, Photon OS a Photon Platform. Photon OS je v podstatě miniaturní distribuce Linuxu o velikosti 25 MB, do které je možné zabalit aplikaci, a Photon Platform je pak nástroj pro běh kontejnerů. „Vzali jsme virtualizační ESX a osekali ho o vše, co není třeba k běhu kontejneru,“ vysvětluje v rozhovoru Mike Paiko z VMwaru.

Kontejnerová platforma VMwaru zároveň podporuje běh více technologií, včetně dosavadní virtualizace. Vedle Dockeru jsou podporovány také nástroje jako CoreOS či Pivotal. Projekt Lightwave pak přidává možnost nastavování rolí, bezpečnosti a podobně.

„Doteď to u vývoje serverových aplikací v podstatě fungovalo tak, že administrátoři dali vývojářům virtuální stroj. Ovšem to, jak se aplikace vyvíjí a nasazují, se zásadně mění a vývojáři chtějí mnohem pružnější přístup,“ navazuje Paiko. VMware chce toto všechno sjednotit pod jednou střechou. A samozřejmě na tom vydělat.

To, jak se kontejnery od VMwaru chytí, se teprve uvidí. Produkt je v současné době ve fázi uzavřeného testování a veřejná beta přijde až v prvním kvartálu příštího roku. Firma ještě ani nemá stanoveny obchodní modely. Je nicméně jasné, že koncept kontejnerů do společnosti přináší jisté obavy.

„Na kontejnery teď máme vyhrazený samostatnou sekci a více se otevíráme směrem k open source. Zároveň se snažíme disruptovat VMware zevnitř,“ popisuje Paiko.

VMwaru konkurence roste z více stran. Kromě Dockeru a spol. je to také otevřená cloudová technologie OpenStack, a pak cloudy samotné. Mnozí analytici si myslí, že VMware bude mít problém dostat se výrazně ze světa virtualizace jinam. Většina tržeb firmy jde stále z virtualizace.

VMware se proto nyní snaží svět přesvědčit o tom, že má pro běh obřích cloudových aplikací a systémů kvalitní nástroje a prostředí. Spustil i vlastní veřejný cloud nazvaný vCloud Air. Ten prozatím běží ze třinácti hlavních lokací na světě, další jsou pak skrze partnery. V Česku jsou dva a další jsou ve fázi řešení.

Například Gartner ovšem říká, že vCloud Air nebývá volbou číslo jedna a že jde spíše o minoritní záležitost. „Ano, Amazon udělal skvělou práci, ale my jdeme jinudy. Nechceme jeden obří cloud, ale hybridní prostředí. Máme úplně jinou strategii,“ dodává Eschenbach. Cloud VMwaru často volí ti zákazníci, který VMware provozují i ve svém datacentru a kteří zároveň chtějí bezproblémově a kompatibilně část provozu převést „ven“.

O kus dál

VMware se také snaží podpořit nové příjmy v takzvaných softwarově definovaných datových centrech – ty navazují na virtualizaci serverů a do stejného konceptu přidávají ještě sítě a datová úložiště. I v této oblasti ale bují řada konkurence, mimo jiné z řad mladých firem jako Nutanix, Nimble, Simplivity a podobně.

„Trh postupuje od základní virtualizace dál. Směrem k věcem, které na ní navazují,“ navazuje nový šéf české a slovenské pobočky VMwaru Vladimír Střálka. I na našem trhu už VMware prodejně tlačí „věci nad hypervisorem“. Aktuálně je to zejména automatizace, další fází pak mají být právě další softwarově definovatelné technologie. Reálná nasazení prozatím v Česku moc nejsou, je pouze několik pilotních a testovacích aktivit.

„Prodej tradiční virtualizace nám neklesá, ale podíl na celkových číslech je menší a menší. Nové oblasti nám rostou,“ počítá Střálka.

Vývoj VMwaru bude každopádně zajímavé sledovat nejenom kvůli konkurenci nových technologií a směrů. Přes 80 procent akcií firmy patří gigantovi EMC, kterého v minulém týdnu za rekordní sumu koupil Dell. „Pro nás se nic moc nemění. Stále budeme veřejně obchodovatelná firma a stále budeme spolupracovat s našimi partnery,“ vzkazuje Eschenbach. V kuloárech ale jistá nervozita cítit je.

Cestu autora na konferenci VMworld Europe 2015 hradila společnost VMware.