Vodní elektrárna je divem kraje. Tvarůžky těsně porazily morový sloup

Lidé z Olomouckého kraje volili sedm divů. Nejvíce mezi lidmi zabodovala přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně.

Svět má egyptské pyramidy či Koloseum, Olomoucký kraj zase Rychlebské stezky, Zlatorudné mlýny, hrady Bouzov a Helfštýn, Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem nebo Olomoucké tvarůžky. Rozhodli tak lidé z kraje hlasováním v anketě o sedm divů Olomouckého kraje.
V anketě se utkalo jednadvacet kandidátů vybraných odborníky na cestovní ruch, ale i méně známé „atrakce“ v kraji. Ale právě domnělí „outsideři“ mnohdy oproti papírovým předpokladům pořádně zabodovali.
Překvapivě se tak mezi sedmičku nejlepších neprobojoval ani jeden ze zástupců olomouckých favoritů. Sloup Nejsvětější Trojice, který patří mezi největší lákadla turistů, tvoří jednu z dominant hlavního Olomouckého náměstí a hlavně je zapsaný na seznamu kulturních památek UNESCO, skončil těsně osmý se ztrátou pouhých šesti hlasů.
Ani od letošního roku přístupný Arcibiskupský palác nezískal dostatek hlasů, nemluvě o technicky i umělecky unikátních varhanách v chrámu svatého Mořice, které dodnes slouží při koncertech či festivalech. Naopak překvapilo hradisko Obersko. Přestože není příliš známé, porazilo celorepublikově proslulou olomouckou výstavu Flora.
„Hradisko Obersko je starší než Šalamounův chrám v Jeruzalémě, a přesto o něm skoro nikdo neví. Proto jsme rádi, že se takto umístilo,“ řekl mluvčí kraje Ivo Heger.

Dlouhé Stráně

Absolutní vítěz ankety, přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně, získal téměř pětinu všech hlasů. Když ji stavěli, svým umístěním v jesenické přírodě vyvolávala bouřlivé emoce, po patnácti letech provozu ale téměř všechny vyprchaly a lokalita teď láká turisty.
„Jen letos jsme měli v elektrárně pětačtyřicet tisíc návštěvníků, dalších pětadvacet tisíc navštívilo jen horní nádrž,“ potvrdil ředitel organizační jednotky Vodních elektráren ČEZ Zdeněk Saturka.
Za její přednost považuje působivé zakomponování do přírody. Vítězství v anketě jej samozřejmě těší a zavázal se, že udělá vše pro udržení oblíbenosti elektrárny jako turistického cíle.
Kromě výhry v anketě se elektrárna může chlubit dalšími třemi „nej“. Má největší reverzní vodní turbínu v Evropě, je elektrárnou s největším spádem a největším výkonem v Česku.

ČEZ k výhře pomohl

„Oslovil jsem všechny své přátele na Facebooku, také zaměstnancům jsme o anketě řekli. Nikdo je ale nenutil pro nás hlasovat,“ dodal se smíchem k průběhu kampaně mluvčí Skupiny ČEZ Jaroslav Jurča. Zdůraznil, že celý projekt nevnímal jako konkurenční boj kandidátů, ale jako snahu vytvořit paletu atraktivních míst, která do kraje přilákají více turistů. Nejedná se přitom o první úspěch elektrárny v podobném hlasování, už v roce 2005 se stala divem republiky, kde také získala nejvíce hlasů.

Rychlebské stezky

Největší síť tras pro horská kola se umístila na druhém místě. Pavel Horník potvrdil, že soutěž prožívali velmi intenzivně. „Přišlo nám to jako vhodná aktivita k podpoření turistického ruchu. Dneska jsme ve stavu, kdy o nás už každý aktivní vyznavač horského kola ví, ale chceme trošku přitáhnout i nové zájemce,“ uvedl Horník. Kampaň vedli v médiích pro cyklisty, na svém webu a Facebooku. „Hodně nám pomohli naši nadšení návštěvníci, kteří to přeposílali známým,“ pochvaluje si Horník.

Zlatorudné mlýny

Repliky středověkých hornických mlýnů vybavených technologií pro zpracování rudy od lidí z kraje získali dost hlasů na pomyslnou bronzovou příčku. „Třetí místo z jednadvaceti kandidátů považujeme za skvělou zprávu. O hlasování jsme říkali návštěvníkům, osobně při prohlídkách areálu a na informačním centru, odkazovali jsme na internetové stránky ankety,“ řekla Gabriela Kotasová z Městského informačního centra ve Zlatých Horách. Umístění mezi sedmi divy Olomouckého kraje zdůrazní v propagačních materiálech k zatraktivnění místa.

Hrad Bouzov

Jeden z nejnavštěvovanějších a filmařsky nejvytíženějších hradů v České republice nemohl mezi divy kraje chybět. „Jsme rádi, že nás do ankety zařadili. Doufáme, že propagace hradu ze strany Olomouckého kraje k nám přivede nové návštěvníky, pro které již teď připravujeme doprovodné akce na příští sezonu,“ uvedla k anketě kastelánka Zuzana Šulcová.
Jak sama zdůraznila, Bouzov se nejen umístil na čtvrtém místě, ale současně byl první mezi navrženými historickými památkami.

Hrad Helfštýn

Z vybraných divů je nejstarší a může se pochlubit nejdelšími hradebními zdmi u nás. Hrad Helfštýn je také místem setkávání uměleckých kovářů na slavné akci Hefaiston.
„Umístění nás těší, i když mu nepřikládáme velkou důležitost. Na anketě nám vadilo, že nemůžeme sledovat průběžný počet hlasů. Proto jsme ani nevedli žádnou výraznou propagační kampaň. Umístění bereme jako důkaz, že se o Helfštýně ví i bez ní,“ komentoval kastelán hradu Jan Lauro.

Muzeum kočárů

Hlasující neopomněli ani největší sbírku historických kočárů a luceren na našem území.
„Znamená to pro mě mnoho a chtěl bych poděkovat všem, kteří pro nás hlasovali. Už jen vybrání muzea do této soutěže beru jako velký úspěch. Když jsem si přečetl, kdo všechno také soutěží, nevěřil jsem v nějaké umístění, i když jsem ho muzeu přál, protože je v republice jediné tohoto druhu. Při prohlídkách jsme o soutěži říkali návštěvníkům, volbu, jestli a pro koho budou hlasovat, jsme nechali na nich. Prezentace našeho soukromého muzea jako jednoho z divů kraje znamená velkou pomoc a podporu. Je to také impuls k dalším akcím,“ uvedl ředitel muzea kočárů a luceren Václav Obr.

Olomoucké tvarůžky

Jednou z nejzáludnějších hádanek na turisty je otázka, odkud pocházejí Olomoucké tvarůžky. Z Loštic! Ale protože Loštice jsou součástí kraje, nic nebránilo výrazné pochutině zařadit se mezi sedm největších divů kraje. Sýr má hned tři ochranné známky, kromě ochrany zeměpisného označení od Evropské unie je to nezaměnitelná chuť a vůně. Někdo na ně nedá dopustit, někdo se jim obloukem vyhýbá. Možná právě proto, že na ně nelze nemít názor, je hlasující vynesli mezi divy Olomouckého kraje.

Co bude dál?

Soutěží ovšem celá akce nekončí. Kraj teď bude vítěze ankety propagovat. „Osobně považuji za sympatické, že soutěžil i pokrm, který nás reprezentuje i v Bruselu,“ řekl hejtman Martin Tesařík. Vítězných sedm divů bude lákat na výpravu do kraje i díky reklamě ve vlacích. „Chceme cestující přesvědčit, že stojí za to z vlaku vystoupit,“ uzavřel primátor Tesařík.

Divy Olomoucka

1. Dlouhé Stráně 801 (hlasů)
2. Rychlebské stezky 725
3. Zlatorudné mlýny 456
4. Hrad Bouzov 310
5. Hrad Helfštýn 254
6. Muzeum kočárů 201
7. Olomoucké tvarůžky 175
8. Sloup Nejsvětější Trojice 169
9. Papírna Velké Losiny 133
10. Arcibiskupský palác 120