Vozítko Curiosity z Marsu hlásí objev, který prý „zatřese zeměkoulí“

Sonda Curiosity

Sonda Curiosity Zdroj: NASA

Snímky povrchu a hornin Marsu pořízené sondou Curiosity (Foto: Profimedia.cz)
Snímky povrchu a hornin Marsu pořízené sondou Curiosity (Foto: Profimedia.cz)
Snímky povrchu a hornin Marsu pořízené sondou Curiosity (Foto: Profimedia.cz)
Snímky povrchu a hornin Marsu pořízené sondou Curiosity (Foto: Profimedia.cz)
4
Fotogalerie
Napjaté očekávání „dějinného objevu“, na který údajně na Marsu narazilo americké robotické vozítko Curiosity, dnes ovládlo americká média. Horečné spekulace odstartoval sám vědecký šéf mise John Grotzinger, který se novinářům svěřil s očekáváním objevu, který „zatřese zeměkoulí“.

„Máme údaje zralé k zápisu do dějepisů, vypadá to zatraceně dobře,“ řekl Grotzinger reportérům rozhlasové stanice NPB, aniž poodhalil další detaily. Údajně světodějný objev má na svém kontě analytická laboratoř, která je jedním z hlavních výzkumných modulů vozítka. Aparát dokáže odebírat vzorky skal a půdy na Marsu a na základě jejich rozboru stanovit přesné složení včetně určení obsahu prvků vázaných na živé organismy.

Guy Webster z kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, které projekt řídí, však dnes nadšená očekávání novinářů krotil. „Pokud jde o jeho (Grotzingerovo) prohlášení o záznamu v dějepisu… celá mise tam bude zapsaná. Nic zvláštního se nechystá,“ řekl Webster.

„Grotzinger byl nadšen kvalitou analýzy vzorků právě v době, kdy byl v jeho kanceláři novinář. Stejně nadšen byl vždycky v minulosti a bude i vždycky v budoucnu,“ dodal a potvrdil, že o výsledcích výzkumu vědci zatím pomlčí. „Obvyklý proces se nemění - chceme si nejdřív výsledky potvrdit, až pak je zveřejníme.“

Grotzingerův výrok nicméně dál vyvolává velký zájem médií, spekuluje se hlavně o nálezu organického materiálu či stop dávného života. I sám Grotzinger ale o podrobnostech zatím zarytě mlčí.

Je potřeba počkat na potvrzení

Vozítko Curiosity, vyrobené v USA nákladem 2,5 miliardy dolarů, přistálo na povrchu rudé planety počátkem letošního srpna. V blízkosti Galeova kráteru se má pohybovat po dobu nejméně dvou let. Robot je vybaven deseti vědeckým nástroji, jeho výzkumným „srdcem“ je ale analytická laboratoř SAM určená k rozboru marsovského povrchu. Právě výzkumný modul SAM je podle Grotzingera odpovědný za nový senzační objev.

Podívejte se na snímky, které sonda Curiosity zatím na Marsu pořídila:

Podle televizní stanice Fox může trvat týdny, než se široká veřejnost podrobnosti o šokujícím nálezu na Marsu dozví. Internetový magazín Wired tipuje, že tajemství bude odhaleno někdy mezi 3. a 7. prosincem, kdy se v kalifornském San Francisku bude konat konference Americké geofyzikální unie.

Svět by prý ale neměl ztrácet trpělivost. Vědci jsou podle Wired povídaví lidé a málokdy odolají pokušení svými objevy se hned „za tepla“ pochlubit.