Všichni technologové teď jdou a investují do Afriky

Nairobi, Keňa

Nairobi, Keňa Zdroj: Wikimedia

E15.cz z Los Angeles: Pokud se v poslední době dáte do řeči s investory a odborníky na nové technologie, téměř všichni mluví o Africe. Prestižní ekonomická média mají o černém kontinentu celé pořady a přílohy. Afrika ožívá a proudí do ní obrovské sumy rizikových investic.

„Afriku bych přirovnal k regionu střední a východní Evropy v roce 1999, když jsme tam začali být aktivní,“ říká viceprezident investičního fondu Intel Capital pro Evropu, Blízký východ a Afriku Marcin Hejka. „Ještě před pěti lety bylo prakticky nemožné se v Africe dostat k internetu. Za tu dobu se ale uskutečnil obrovský vývoj, je zde pět významných providerů a konektivita už není problém. Základ tu je a teď je třeba dodat ten zbytek.“

To, co Hejka popisuje, je obrovský obchodní potenciál. Pokud má velká část obrovského afrického kontinentu stále lepší přístup ke kvalitnímu připojení, má hlad také po tom, co s tímto připojením dělat. „Zajímají nás tak investice do aplikací, internetového obsahu, služeb, e-commerce a dalších podobných oblastí.“

Žádné diamanty, žádný SAP a Oracle

Intel Capital je fond, který má rozhodně na dobré příležitosti čuch. V Česku se mu v minulosti podařily investice do Centrum.cz, Mall.cz a AVG Technologies a na dobré cestě je i nedávná více než půlmiliardová částka vložená do GoodData. Tento model, kdy odhaduje trendy na trhu v jejich zárodcích, chce aplikovat také na Afriku.

„Ten, kdo teprve zvažuje, zda do technologií v Africe investovat, si může nechat utéct obrovskou příležitost,“ říká Hejka. Intel Capital už tam realizoval dvě velké investice a pracuje na dalších. Investiční odnož Intelu v Africe rovněž otevřela vlastní pobočku. Intel jako největší africká centra vidí Nigérii, Keňu a Jihoafrickou republiku, ze kterých lze postupovat dále.

Vedle Intel Capital jsou v Africe velice aktivní také další fondy a firmy, třeba Microsoft, IBM, Summit Partners a mnoho dalších.

„Motorem růstu Afriky není byznys s diamanty či dalším přírodním bohatstvím, jsou to malé a střední firmy. Ty teď mají internet a potřebují využívat nové moderní služby,“ naznačuje Hejka další z výhod Afriky.

„Většina malých a středních firem v Africe nebude využívat Oracle či SAP. Vidíme tu tedy velký prostor pro růst různých cloudových poskytovatelů podnikových aplikací ve formě služby,“ dodává ředitel Intel Capital pro subsaharskou Afriku Tobi Oke.

Zajímavé je stále Rusko

Oke zároveň zmiňuje další trend – Afričané v drtivé většina chtějí konzumovat domácí africký obsah. „Investice do startupů zabývající se obsahem a softwarovými službami nás tak velice zajímají.“

Pozitivní pro investory a rozvoj celého technologického sektoru je rovněž přístup mnoha afrických vlád. Ty řadí například u nás opomíjenou digitální agendu mezi své největší priority. Příkladem technologického rozmachu v minulosti problematického kontinentu jsou rozšířené mobilní platby, převody peněz a další na to navázané služby.

Intel Capital se vedle Afriky stále snaží být velice aktivním také v Rusku. „Žádné politické události nenaruší rozvoj technologií,“ říká Marcin Hejka trochu diplomaticky. „Rusko má softwarové a hardwarové inženýry na té nejvyšší světové úrovni a hodně tamních podnikatelů v technologiích myslí ve světovém měřítku.“

Intel Capital v Rusku už dříve investoval do tamních premiantů jako Mail.ru a Yandex a oba podniky považuje za „obrovsky úspěšné exity“.

Intel Capital v 70 procentech investuje do firem, které jdou na globální trh, ne pouze lokální. Na Rusko je zajímavé také to, že i když tamní firmy cílí pouze na rusky mluvící zákazníky, nejde pouze o obyvatele Ruska samotného, ale také tímto jazykem mluvící lidi v ostatních zemích.

„Rusko je pro nás velice aktivní trh, kancelář tam máme stále otevřenou a nic se pro nás nemění. Jsme na tamním trhu největší investiční fond,“ dodává Hejka.

Cestu autora na konferenci Intel Capital Global Summit 2014 hradila společnost Intel.