Výhled na Opavu? Z věže, bunkru i kovového mostu

Odkud je nejhezčí výhled na Opavu? Rozhlédnout se můžete z věže i pevnosti.

Někde stačí zdolat pár desítek schodů, jinam si člověk musí vyšlápnout na kole nebo obout pevné boty a vyrazit po svých. Námaha stojí za to. Z vrcholků opavských věží, z pevnůstek za městem i z vyhlídek v okolí se otevře pokaždé jiný pohled na Opavu. Na věže, komíny, paneláky, parky, ulice i obyvatele města. Redaktoři Sedmičky vystoupali na sedm nejhezčích vyhlídek.

Radniční věž Hláska

Každou sobotu se na ochoz radniční věže na Horním náměstí vydají desítky lidí. Ti zdatnější vystoupají zhruba 190 schodů sami, ostatní se v první části svezou výtahem.

Výstup na nedávno opravenou věž, kde to pronikavě voní dřevem, končí malýma bílýma dvířky. Ta vedou na úzký ochoz. „Když jsem na Hlásku vylezla poprvé, držela jsem se křečovitě zábradlí a měla jsem trochu nahnáno. Je to tam úzké, a když se míjejí dva lidé, je to doslova tělo na tělo,“ popisuje Lenka Malá.
Věž si každý může obejít kolem dokola. Prohlédne si střechy okolních domů, věže konkatedrály, kostela svatého Ducha i svaté Hedviky či zelený prstenec parků, objímající centrum města. Může také pozorovat mumraj miniaturních lidiček na náměstí a dohlédne i na kateřinské sídliště.

Kavárna Vyhlídka

Vidět z výšky nejvýstavnější opavskou ulici Ostrožnou měl až do loňského roku možnost málokdo. Pak na vrcholku domu U Zlatého anděla otevřeli kavárnu s malou terasou. Právě teď v létě se tam u stolečků střídá jeden člověk za druhým. U kávy se kochají pohledem na celou ulici, od její spodní části až po fontánu před Obecním domem.
„Začali jsme sem chodit pravidelně. Je ohromně uklidňující jen tak sledovat pohyb dole. A navíc je to pohodlné, až nahoru se svezete výtahem,“ libuje si jednašedesátiletá Anežka Slavotínková.

Kostel svaté Hedviky

To výstup na kubistickou věž kostela svaté Hedviky si už žádá trošku zdatnosti. Po prvních desítkách schodů se člověk pěkně zadýchá. V horních partiích věže, která za války sloužila jako pozorovatelna, na stěnách chybí omítka.
„Spousta lidí se snaží spočítat schody, ale nahoru přijdou pokaždé s jinou cifrou,“ líčí Pavel Solnický z opavského děkanství, které kostel vysvěcený teprve v roce 1993 spravuje.
Nahoře se člověku zatají dech. Město má jako na dlani. Chodí okolo kovového zábradlí a vidí nemocnici, fotbalový stadion, Dukelská kasárna, rozsáhlý komplex Mariana, věznici i západní nádraží. Vidí i do jinak skrytých zahrad, kde lidé sekají trávník nebo jen odpočívají, může si najít svou ulici i dům.
Z městské zástavby ční komíny a věže a pozorovatel dohlédne i na linii bunkrů za Opavou. A na polské území za nimi.

Most v Kylešovicích

Železná konstrukce mostu nad kolejemi, kterým si cyklisté i chodci zkracují cestu z Kylešovic na Těšínskou a zpátky, k návštěvě příliš neláká. Seshora ale lidé uvidí celou Opavu z východní strany.
Stačí se na mostě postavit přímo nad koleje, vinoucí se k východnímu nádraží. Ty pomyslně vedou do centra, kde se do výšky tyčí věže kostelů svaté Hedviky a svatého Ducha a konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie. Pár kroků vpravo a zpoza stromu vykoukne Hláska a ještě více vpravo vyčnívá věž kostela svatého Václava. Atmosféru umocňují vlaky projíždějící přímo pod nohama pozorovatelů.
Jiří Mráz jezdí přes most na kole denně do práce a z práce už několik let. Výhledu si všiml teprve loni. „Když člověk spěchá, nekouká okolo. A přitom je úžasné, jak se mezi stromy postupně objevují jednotlivé věže,“ říká Mráz.

Pevnůstky v Kateřinkách

Příznivci pěších procházek si mohou z Kateřinek vyjít k pevnůstkám za městem. Stačí vyrazit od Švédské kaple Ratibořskou směrem ven z města a od křižovatky s Filípkovou po úzké cestě do polí směrem k bunkrům.
Tentokrát na první pohled upoutá pozornost obrovský komplex paneláků sídliště v Kateřinkách. Teprve za nimi se ukazuje historické centrum Opavy. A za dobré viditelnosti bystrý pozorovatel v dálce rozezná i Praděd a Lysou horu.

Vyhlídka z Vršovic

Celou Opavu jako na dlani mají lidé ve Vršovicích. Z kopce na horním konci vesničky, vzdálené od Opavy zhruba osm kilometrů, je vidět Komárov i s vysokým komínem továrny Teva, Velké a Malé Hoštice i samotná Opava.
Jedině odtud má pozorovatel možnost porovnat dvě největší opavská sídliště. Vidí věže všech kostelů, sila, parky.
„Závidím místním lidem, mají krásný výhled. Jednou jsme tam byli o půlnoci na Silvestra. A viděli jsme celé noční město i s ohňostrojem. Bylo to úžasné,“ popisuje Martin Schloss.
Do Vršovic mohou Opavané vyrazit na kole, ale také pohodlněji, autobusem. Z centra Opavy tam jezdí linka 218. Ze zastávky však musí vystoupat poměrně prudký kopec až na konec vesnice.

Bezručova vyhlídka

Menší výšlap čeká také ty, kteří se na Opavu chtějí podívat z Bezručovy vyhlídky v Hradci nad Moravicí. K dřevěné zastřešené plošině, kterou podepírají čtyři mohutné kamenné pilíře, vede ze zámeckého parku modrá turistická trasa. Cesta se vine lesem. Lidé, kteří trasu do kopce nevyjdou najednou, mohou cestou odpočívat na kamenných lavicích v trávě.
„Je to hezká procházka. Celou cestu má člověk pocit, že přes vzrostlé stromy nemůže nic vidět. Z vyhlídky se pak otevře průzor přímo na Hradec a Opavu. To je ta nejlepší odměna,“ libuje si turistka Marie Straková.

http://panorama.jiridobry.cz