Vykradači chat, sezona začíná

Zatímco se některá zvířata chystají k zimnímu spánku, zloději ožívají. Chodí vykrádat chaty.

„Tohle okno nerozbíjej, jdi dveřmi. Jsou odemčené. Vezmi si, co chceš, ale hlavně: Nic nenič!“ Takový vzkaz nechává od podzimu do jara v přízemním okně své chaty Miroslav Baloun z Karlových Varů. Dělá to už pět let a zničený majetek řešit nemusí.
„Chatu mi vykradli třikrát. Sice v ní nenechávám žádné cennosti, ale to je zlodějům jedno. Škodu napáchají hlavně tím, že mi vymlátí okno. Berou jídlo, pití i zdánlivé blbosti. Vždyť k čemu jim je třeba stará baterka nebo tranzistorák?“ ptá se.
Odpověď by mu patrně dal sedmačtyřicetiletý invalidní důchodce Ferdinand Haga z Karlovarska. Vykrádáním chat se živil pět let a vybrakovat jich zvládl na tři stovky. Svým řáděním způsobil majitelům několikamilionovou škodu. K trestné činnosti se ale nepřiznal a nyní stojí před plzeňským soudem. Čtení spisu, který zaznamenává všechno, co Haga v chatách ukradl, zabere několik hodin. Invalida se nejprve soustředil na rekreační objekty na Karlovarsku a Plzeňsku. Protože na všechno sám nestačil, přizval si ke spolupráci o dvanáct let mladšího komplice Jiřího Razíma. Když jim bylo Karlovarsko a Plzeňsko malé, pustili se do vykrádání i na Lounsku, Rakovnicku a v severních Čechách.
Mezi největší řádění tohoto chatového gaunera patří případ z Benešovska. Vloupal se do kanceláří, ale nic neukradl. Možná ze vzteku nakonec interiér zapálil. Haga byl tak obratný zloděj, že za jednu noc dokázal vykrást i pět objektů. Neměl problém ani s tím, aby se vloupal do chaty, kde byli zrovna lidé.
„Dostal se k nám v noci dílnou ze suterénu. My jsme spali nahoře i se psem,“ vypráví Božena Heinová, jejiž chatu si drzí pánové vyhlédli v červenci roku 2002. Plzeňský soud už jednou Hagu za mříže poslal. Před dvěma lety mu vyměřil šestiletý trest. Jeho kolega Razím dostal dvaadvacet měsíců nepodmíněně. Haga se proti rozsudku odvolal k vrchnímu soudu, který případ vrátil zpět do Plzně.
Karlovarští policisté majitelům chat před zimou radí, aby nezakrývali stavení vysokými zdmi a dbali na mechanické i elektronické zabezpečení.
„Lidé by rozhodně měli od chat odklízet sníh a mít upravené okolí,“ připomíná mluvčí karlovarských policistů Zdena Papežová. Podle ní se chataři nemají zbytečně chlubit majetkem a nedůvěřovat cizím lidem, kteří se snaží do chaty dostat pod jakoukoli záminkou.