Vynálezce bitcoinu objeven? Japonec Nakamoto spojení s měnou popírá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Autor bitcoinu byl údajně odhalen. Podle časopisu Newsweek stojí za kryptoměnou skutečně existující Satoši Nakamoto, čtyřiašedesátiletý Japonec žijící v Kalifornii. Nakamoto však odmítá, že by měl se známou virtuální měnou cokoliv společného.

Měna bitcoin se objevila v roce 2009 a totožnost jejího tvůrce byla od počátku záhadou. Autor byl znám pouze jako Satoši Nakamoto, toto jméno však bylo všeobecně považováno za pseudonym. Časopis Newsweek tvrdí, že Nakamato je skutečně jméno a poukázal, že právě kalifornský důchodce stejného jména by mohl být „tváří stojící za bitcoinem“.

Zmíněný Nakamoto však něco takového popírá. „Nemám s tím nic společného,“ reagoval na dotaz agentury AP. Podle svého vyjádření se o existenci Bitcoinu dozvěděl teprve před několika dny, když jeho syna kontaktoval právě Newsweek.

Předpokládaný tvůrce bitcoinu Satoši Nakamoto

Novinářka z Newsweeku Leah McGrath Goodmanová odstartovala své pátrání celkem triviálním způsobem - prověřováním osob jménem Satoši Nakamoto. Většinu z nich okamžitě zavrhla, starší Japonec ji však zaujal. Absolvent polytechnické univerzity v Kalifornii pracoval na komunikačních systémech společnosti Hughes Aircraft, později se zaměřoval na projekty šifrování. Celý život se prý zajímal o počítače, mezi jeho záliby patří matematika a kryptografie. Dopátrat se jeho profesních aktivit je nicméně poměrně složité, tvrdí Newsweek. Prý ani nejbližší rodina netuší, čím se Nakamoto v posledních letech zabývá.

Nechte tvůrce na pokoji, tvrdí někteří zastánci bitcoinu

IT svět na odhalení Newsweeku reagoval různě. Důkazy působí přesvědčivě, leckdo však tohoto údajného autora bitcoinu považuje za podivína, který se jen náhodou shoduje s představou o skutečném tvůrci kryptoměny. Našla se i skupina příznivců bitcoinu, kteří nechtějí, aby se po tvůrci pátralo.

Bitcoin
Měna bitcoin je navržena tak, aby ji nemohli ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Nestabilní měna

Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní a podléhá extrémním výkyvům. Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici. Kritici měny bitcoin často upozorňují na její zneužitelnost pro praní špinavých peněz.

V poslední době se navíc objevují problémy v obchodování s touto měnou. Přední bitcoinová burza Mt. Gox byla minulý týden nucena ukončit činnost a požádat o bankrotovou ochranu, když kvůli hackerskému útoku na své počítačové systémy zřejmě přišla o veškeré virtuální mince investorů. Tento týden z podobného důvodu ukončila činnost i burza Flexcoin.

Bitcoin v České republice
V České republice virtuální měnu bitcoin dosud začaly přijímat asi tři desítky podnikatelů. Bitcoiny lze platit parkování, ubytování, nákup výpočetní techniky, pořízení nových bot, útratu v baru, stříhání nebo masáž. Poskytovatelé služeb se ale shodují, že jde spíše jen o doplňkovou nabídku a její využití je zatím malé.
Některé firmy umožňují na přání svých zaměstnanců vyplácet v bitcoinech i část mzdy. V únoru se tak rozhodla brněnská společnost oXy Online, která se zabývá vývojem v internetovém online prodeji. V tuzemsku je jednou z prvních, která k tomuto kroku přistoupila. Zaměstnanci, kteří měli o bitcoiny zájem, je měli na výplatní pásce poprvé vidět v březnu.