Vyprávěj má nové díly i Honzíka

Když zavřeš oči, budu ti vyprávět, zazní opět z obrazovky České televize. Diváky čeká nové obsazení důležité role.

V září se k divákům vrací úspěšný seriál České televize Vyprávěj. Nová, už třetí řada seriálu, která na osudech rodiny Dvořákových připomíná všední život v někdejším Československu, má šestadvacet dílů.

Nová pokračování se odehrávají v období od roku 1977 až do „Palachova týdne“ v roce 1989 v Praze.
Diváci se mohou těšit na všechny známé postavy, u jedné se ale opět změní její představitel. Už čtvrtým Honzíkem Dvořákem bude Zdeněk Piškula. Sympatický blonďák prošel úspěšně konkurzem, kterého se účastnila zhruba tisícovka dětí.

„Přihlásila mě babička, viděla v televizi, že vyhlásili konkurz a že hledají modrookého a blonďatého kluka mého věku,“ vysvětluje Piškula. Honzík je jeho první televizní role, herectví ale pro něj není nic nového. Od sedmi let hraje divadlo.

Babičko, vyprávěj

Pro třináctiletého kluka je Vyprávěj téměř historickým seriálem. Některé postavy mluví pro dnešní děti už cizím jazykem, tedy slovensky, a děj se odehrává v době komunismu, tedy pro děti „v pravěku“ bez mobilů, počítačů a internetu.

„Ptal jsem se babiček, co to bylo za dobu, něco jsem si našel i na internetu. Ale rozhodně bych v té době žít nechtěl. Určitě by mi chyběl internet a spousta dnešních vymožeností,“ přemýšlí Piškula.

V paměti mu ze seriálu nejvíce utkvěla scéna, kdy s kamarádem kouří na půdě. „Scéna se několikrát opakovala a na konci tam bylo už tolik kouře, že jsme se málem udusili,“ vzpomíná mladý herec.
Piškula provede postavu Honzíka dobou puberty, pak ho vystřídá další herec – pro období vysokoškolských studií.

Zdeněk si teď pomalu zvyká i na popularitu. Spolu s tím, jak se v televizi objevují ukázky ze seriálu, začínají ho poznávat lidé. „Na Facebooku si mě mezi kamarády chce přidat spousta holek, o kterých jsem nikdy neslyšel,“ popisuje počátky popularity Piškula.

Hlavní role rodičů v sérii opět patří Romanu Vojtkovi a Andree Kerestešové, v dalších vystupují například Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Nina Divíšková, Radoslav Brzobohatý nebo Mahulena Bočanová.