Vyšetřovali policisté špatně?

Lajdáctví při vyšetřování, tak hodnotí „případ Pamela“ státní zastupitelství. Co řekne soud?

Před plzeňským okresním soudem znovu stojí v pozici obžalovaných čtveřice policistů. Státní zástupce jim klade za vinu, že špatně postupovali při vyšetřování smrti Ukrajince Vitalije Tobrmana. Ten měl zemřít po facce, kterou mu uštědřil jeden z vyhazovačů ve strip baru Pamela v Husově ulici. Vyhazovač si Tobrmana spletl s jeho krajanem, který v útrobách nevěstince vyvolal rvačku.

Podle obžaloby policisté František Dobrý, Lubomír Vítovec, Michal Lohr a Soňa Pechová, která jako jediná neodevzdala zbraň a služební průkaz, řádně nezajistili místo činu, nepovolali ani výjezdovou skupinu kriminalistů. To vše neudělali i přesto, že bylo jasné, že se v Pamele stal trestný čin. Navíc ani nezjistili totožnost svědků a z Pamely po chvíli odjeli, což následně vyšetřování smrti cizince zkomplikovalo. Vše se seběhlo v prosinci roku 2006. Pechová a Lohr, policisté kteří zasahovali přímo v baru, podle obžaloby místo činu opustili, aniž by přivolali výjezdovou skupinu.

Podobnou chybu podle spisu udělali i obžalovaní Dobrý a Vítovec, z nichž jeden tehdy pracoval jako operační důstojník a druhý jako vrchní inspektor. Prý nedůsledně reagovali na hlášení hlídky, přestože věděli, že jde o případ, který měl být vyšetřen kriminalisty. Navíc zřejmě kvůli špatnému postupu strážců zákona skončil v cele devětadvacetiletý Ukrajinec, který ale nebyl pachatelem. Vinu všichni odmítají. Plzeňský soud se případem zabýval už jednou.

Přestože už dříve řekl, že vyšetřovatelé při své práci pochybili, měl soud za to, že nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu. Čtveřici posléze obžaloby zprostil. Státní zástupce se ale s tímto stanoviskem smířit nehodlal a proti rozsudku se odvolal. Případ putoval na stůl krajského soudu, který jej poté vrátil zpět k došetření.