Výstavbu bytů boří vyšší ceny

V Česku i letos vyrostou tisíce nových bytů. Podmínky pro jejich prodej ale ztěžují rostoucí ceny i tenčící se podpora státu.

Nové byty na tuzemském trhu od ledna zdražily o desítky tisíc korun. Developerské firmy do jejich cen již promítly zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 14 procent z deseti. Ze čtyř největších pražských stavitelů bytů zvýšily od začátku roku plošně ceny Finep a Skanska. Central Group zvýšil ceny zhruba u tří čtvrtin bytů v prodejní nabídce, Ekospol zdražil 64 procent prodávaných bytů. „Od 1. ledna 2012 jsme u asi 75 procent nemovitostí v rámci nabídky Central Group zvýšili v závislosti na změně DPH obchodní ceny. Ty byly již v minulém roce velice nízké, a tak se do nich zvýšení DPH muselo nutně promítnout,“ vysvětluje obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner. Jde o zvýšení o necelé čtyři procentní body.

Například dvoupokojový byt od Central Group o velikosti zhruba 57 m2 zdražil přibližně o 93 000 Kč na 3,05 milionu. Cena dvoupokojového bytu s výměrou kolem 40 čtverečních metrů v jednom z projektů Ekospolu činí od začátku letošního roku včetně daně přibližně dva miliony korun. To je zhruba o 70 000 Kč víc než před zvýšením DPH. Obavy ze zdražení bytů kvůli daňovým změnám vyhnaly loňské prodeje na maxima. Letos se tato situace již kvůli uvedeným problémům nebude opakovat. „Pro první pololetí letošního roku předpokládáme útlum prodejů, protože trh se kvůli zvýšení DPH od začátku roku předzásobil,“ míní Vajner. V druhé polovině roku však lze předpokládat oživení vzhledem k dalšímu očekávanému zvýšení DPH od roku 2013 na jednotných 17,5 procenta. „Dlouhodobější oživení poptávky pak předpokládáme od podzimu 2013 v souvislosti s očekávaným odezníváním hospodářské krize, růstem ekonomiky a s tím, že si lidé zvyknou na jednotnou vyšší sazbu DPH,“ dodává Vajner. Stavitelé bytů se také připravují na zostření konkurenčního boje v příštích letech, kdy se má upevnit pozice silných hráčů.

#####Méně peněz od státu

Ke zlepšení situace nepřispívá ani rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení, který má v letošním roce k dispozici 1,7 miliardy korun. Výdaje by oproti loňsku tedy měly klesnout o 193 milionů korun. Celkem 300 milionů korun bude mít fond na nízko úročené úvěry podporující výstavbu nájemních bytů hlavně pro sociálně ohrožené skupiny, jako jsou například senioři. Na obnovu bytů poškozených případnými povodněmi je určeno 20 milionů korun, 100 milionů míří mladým lidem na pořízení bydlení. Ze státního rozpočtu by fond neměl dostat žádnou dotaci. Splátky z poskytnutých úvěrů by mu měly vynést 705 milionů korun, úroky z těchto úvěrů 147 milionů korun.

„Možná se naplnění tohoto fondu dočkáme v letech 2014 až 2020, kdy bychom se pravděpodobně chtěli soustředit na výstavbu bytů, které budou určeny pro sociálně slabší a seniory,“ doufá předsedkyně dozorčí rady fondu Zdeňka Horníková (ODS). Příjmy by podle ní v tomto období měly plynout zejména z EU.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale mezitím připravuje program, který má podpořit přestavbu velkých bytů na menší. Pilotní verzi programu chce zahájit v druhé polovině letošního roku. Podporu chce stát poskytovat v podobě nízko úročených úvěrů, nikoli dotací. Podnětem pro úvahy o novém programu jsou výsledky sčítání lidu, podle něhož roste počet domácností s malým počtem členů, a pokračující deregulace nájemného.

„Problém velkých bytů se týká především velkých měst. Považuji téměř za nezbytné vytvořit podmínky pro to, aby druhá vlna deregulace proběhla co nejklidnějším způsobem. Jeden z nástrojů může být pobídka k přestavbám větších bytů na malé, aby se například senioři nemuseli stěhovat z města někam na okraj,“ vysvětluje náměstek ministra Miroslav Kalous. Samo ve své domácnosti nyní bydlí 48 % mužů a 43 % žen.

#####Dvacet tisíc pro Prahu

Developeři plánují vystavět v Praze téměř 20 tisíc nových bytů v nejbližších letech. „Myslím, že nejméně polovina z plánovaných projektů nepostoupí do fáze skutečné realizace,“ předpovídá generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec s poukazem na zvyšování DPH a pokračování hospodářské recese. Odhaduje, že se letos v Praze prodá kolem 3000 nových bytů, což by znamenalo meziroční pokles trhu asi o deset procent.

Největší rozvoj čeká podle této analýzy městské obvody Prahy 4, 9 a 10. Především v Praze 4 je plánováno celkem 5026 nových bytů, tedy více než čtvrtina všech plánovaných bytů v metropoli. Naopak potenciál Prahy 5, dlouhodobě jedné z nejvýznamnějších rozvojových lokalit metropole, postupně upadá. „Zejména v oblasti Stodůlek a Zličína, kde v době boomu byla developerská aktivita největší, vyrostlo v krátké době několik tisíc nových bytů. Poptávka se zde do značné míry nasytila a již není tak silná jako dříve. Proto developeři své nové projekty směřují především do městských obvodů Prahy 4, 9 a 10, které mají díky dobré dopravní dostupnosti a dostatku zeleně v okolí plánovaných projektů ještě bouřlivý rozvoj před sebou,“ doplňuje Korec.

Stovky bytů dokončí v letošním roce Central Group. Největším projektem jsou bytové domy v lokalitě Metropole právě ve jmenovaném Zličíně, kde ve dvou etapách do července a prosince vyroste celkem 356 bytů. I další rozsáhlá výstavba probíhá na „pětce“, konkrétně v Hlubočepech na Barrandovské vyhlídce a Košířích v lokalitě Nová Kavalírka s 88, resp. 137 byty.

V Praze 4 půjde ještě o dokončení projektu U Michelského dvora a v osmém obvodu v Ďáblicích v lokalitě Pod Hvězdárnou. Central Group se také přesouvá do žádané Prahy 9, kde v Hloubětíně a Nových Letňanech postaví celkem přes 470 bytů. V druhé polovině letošního roku se také rozběhne rezidenční výstavba v Praze 6-Břevnově (Bělohorská ulice) a chystají se další projekty. „Bude se jednat nejen o další etapy stávajících lokalit, ale také o zcela nové lokality,“ naznačuje Vajner.

#####Rozmach v okolí Plzně

Řada bytových projektů startuje také v Plzni a okolí. V západočeské metropoli začala výstavba rezidenční čtvrti Nová Valcha, která má být největší bytovou zónou od vybudování sídliště Sylván. Investor, pražský V Invest, zahájil stavbu prvních 50 bytů, celkem by jich tam mělo vzniknout až 480. První etapu buduje plzeňská stavební firma Berger Bohemia. Investor se zavázal městu, že vybuduje infrastrukturu, což první etapu prodlouží na dva roky, další etapy budou rychlejší. Území o ploše 30 hektarů má mít zastavěných 18 hektarů, zbytek bude zeleň. V zóně má vzniknout mateřská škola, penzion pro seniory a stezka pro kola. Město ji chce propojit novou silnicí s průmyslovou zónou Borská pole. Nová Valcha nemá být odříznuté satelitní městečko, ale bude spojená s domky „staré“ Valchy.

V Plzni vyrostou také unikátní nakloněné dvojdomy na sídlišti Lochotín. Navrhl je Václav Ulč z plzeňského studia AVE architekt. Do prosince 2012 má stát první dům s 49 byty. Dalších 98 bytů bude dokončeno podle poptávky. „V každé ze tří plánovaných etap vzniknou dva od sebe se odklánějící domy s ustupujícím patrem kopírujícím svažitý terén,“ řekl ředitel investorské firmy BV Development Plzeň Dalibor Šebek. Projekt je financován kombinací vlastních zdrojů a dodavatelského úvěru místní stavební firmy Stafin; není tak závislý na bankovních úvěrech.

Sedmipodlažní domy budou mít prosklenou přední fasádu, hrana střechy bude vykloněná o 3,6 metru oproti patě dvojdomu. Domy budou propojené přízemím a podzemními garážemi. V zahradách budou jezírka a dětská hřiště, areál bude monitorován kamerami. V prvním domu budou byty s terasami 1+kk až 4+kk o ploše 38 až 119 m2; průměrná plocha bude 81 m2.

Ve Štěnovicích u Plzně zase začala výstavba 120 rodinných domků, do dvou až tří let by měla být zóna hotová. Připravila ji Stavební společnost obce Štěnovice, v níž má majoritu místní firma Streicher, německý strojírenský a stavební podnik, a zbylý podíl vlastní obec. Polovinu pozemků prodala společnost sama za 1390 Kč/m2 a druhou realitní kancelář, která je nabízela za 1490 Kč/m2.

Výstavbu rodinných domů chce podpořit také například jihomoravský Vyškov, a to nedaleko centra města. Město plánuje vybudovat komunikaci, odstavná stání, chodníky a přípojky plynu a vody. Zasíťované pozemky pak prodá jednotlivým stavebníkům. Vyškov bude nadále podporovat i developery, kteří postaví více než tři domy, 150 000 korunami na jeden dům.

#####V Braníku se bojuje

Za projektem s názvem Obytný soubor Braník stojí podle dřívějších informací firma Multiprojekt. Předsedou představenstva této společnosti je bývalý starosta Prahy 1 a člen ODS Petr Hejma. „Projekt v předložené podobě na minulém zasedání zastupitelstvo zamítlo jako předimenzovaný,“ řekl mluvčí městské části Jan Sochor. Nyní je v procesu posouzení vlivů stavby na životní prostředí, v takzvané velké EIA. Zastupitelé už v září odhlasovali omezení pro výstavbu, kterou na Kavčích horách plánuje soukromý investor, společnost Prominecon Group. Nové domy by měly mít maximálně desetimetrovou výšku, respektive dvě nadzemní podlaží. Zastavit by se mělo také maximálně 30 procent pozemku.