Výstup na Everest u Budějovic? Stačí devětkrát zdolat Kleť

Ojedinělá vysokohorská akce jen kousek od Budějovic se blíží. Nadšenci zdolají Kleť několikrát za sebou. Čekají je medaile i dárkový balíček od Sedmičky.

Hora Kleť. Výstup nahoru, sestup dolů. Souboj s vlastními silami. Čtyři sta a devatenáct metrů převýšení. Devět hodin. Indicie napovídají.
Himálajský tygr.
Vylézt na Kleť už si zkusily stovky tisíc, možná miliony lidí. Ovšem jsou i takoví, kterým jeden výstup nestačí a během dne zdolávají nejvyšší vrchol Blanského lesa znovu a znovu.
Už tradiční akci letos poprvé podpoří týdeník Sedmička. V neděli 1. května obdrží nadšenci na startu účastnickou kartu. Z parkoviště pod lanovkou vyrazí nahoru k terase chaty, aby se otočili, běželi dolů a znovu se vydávali nahoru.
Rekord je stanovený. Třináct výstupů ještě nikdo nepřekonal. A drží ho dva muži. Roman Hommer z Českého Krumlova a Rostislav Mikšl z Českých Budějovic. „Myslím si, že v silách člověka je vyjít nahoru čtrnáctkrát,“ říká pořadatel Martin Tomka z Klubu přátel hory Kleť.
Himálajského tygra záměrně neoznačuje jako závod. Nechce, aby mezi sebou lidé soutěžili. „Je to souboj s vlastními silami, aby si člověk přišel zkusit, co vydrží,“ vysvětluje Roman Hommer. Sám rád běhá. Akce se poprvé zúčastnil v roce 2003 a v tom minulém byl na Kleti téměř každý den. „Je to životní filosofie, ale nevidím na tom nic mimořádného. Lidé vynikají v jiných koníčcích,“ dodává muž.
Historie akce sahá do osmdesátých let. Martin Tomka ji obnovil v roce 2002. Letos chystá desátý ročník.
„Šlo mi o to přiblížit Kleť veřejnosti i těm sportovně založeným, co honí fyzičku. Chtěl jsem, aby si každý zkusil, co je to vystoupat na nějaký horský vrchol. Tady je to okořeněné ještě tím, že musí dojít vždycky dolů,“ popisuje Tomka.
Původně museli nadšenci vystoupat na Kleť desetkrát a zase sejít na čas. Tím splnili podmínky Himálajského tygra. Tomka dodnes drží rekord. Desetkrát byl nahoře a dole za pět hodin a sedmapadesát minut. Postupně změnil pravidla a lidé začali chodit na počty výstupů, aby se mohlo zúčastnit více zájemců. Mohou používat jen vlastní sílu. Jít pěšky nebo jet na kole.
Podle toho, kolik výstupů vytrvalec zvládne, získá přezdívku. Například se třemi se stane Tatrákem, s pěti Alpíkem. Devět výstupů je předěl. Mount Everest. Za ně dostane účastník speciální keramickou medaili vyrobenou v krumlovské umělecké škole. Za sedm letos získá dárkový balíček od Sedmičky.
Může člověk přijít bez přípravy a rovnou udělat sedm výstupů? „Bez přípravy je to blbost,“ upozorňuje Martin Tomka. Doporučuje trénink. Jednou dvakrát týdně vylézt na horu a připravit na to nohy. Sestup je dvakrát těžší než cesta na horu. „Když to někdo přepálí, je pak dva týdny rád, že vůbec chodí. Jsou z toho třeba záněty,“ upozorňuje Tomka. Občas na lidech vidí, že už nemůžou, poradí jim a většinou poslechnou. „Je důležité poznat, kdy na to člověk nemá. První dva výstupy jsou v pohodě. Třetí a čtvrtý už je nepříjemný a pak je to hlavně záležitost vůle,“ dodává Roman Hommer. Nahoru mohou účastníci vyrazit, kudy chtějí. Nejrychlejší trasa vede ale pod lanovkou. Dolů pak většina běhá lesem, kde je měkčí povrch.

Sedmkrát o akci

1. Účastník amatér by měl přijít turisticky oblečený a mít pevné boty ke kotníkům.

2. Všichni startují na vlastní nebezpečí a měli by znát zdravotní stav.

3. Důležité je hodně pít a po třech hodinách doplňovat soli třeba iontovými nápoji nebo vývarem. Pořadatelé nedoporučují pít alkohol.

4. Startující nesmějí používat jakoukoliv podpůrnou sílu. Jen vlastní.

5. Akce není na uzavřené trati, je volně přístupná.

6. Převýšení jednoho výstupu je 419 metrů z parkoviště k restauraci.

7. Výstupy: 1x Kleť, 3x Gerlach. štít, 5x Mt. Blanc, 7x Aconcagua, 9x Mt. Everest, 10x a více E. T. Mimozemšťan.

Himálajský tygr se Sedmičkou

Kdy a kde: V neděli
1. května od 7 do 16 hodin z parkoviště v Krásetíně. Je možné se zapojit kdykoliv během dne.
Startovné: 50 korun
Ceny: Diplom, přezdívka, za sedm výstupů dárkový balíček od Sedmičky a za devět výstupů medaile.