Vzácné fotky aeroplánů odlétly z archivu

Týdeníku Sedmička se jako prvnímu podařilo získat zmizelé fotografie z Národního technického muzea.

Unikátní portréty leteckých es Rakousko-Uherska a snímky z počátků československé aviatiky se ztratily z archivu Národního technického muzea. Místo originálů jsou v archivu založeny jen kopie. Na důmyslnou záměnu, která se stala možná už před patnácti lety, se přitom přišlo jen náhodou.

Pouhým okem jsou totiž kopie nerozeznatelné od originálů. Až pod mikroskopem se ukazují rastry, tedy řádky, podle kterých tisknou stroje a které nemají na snímcích vyvolaných z negativů co dělat.

177 ztracených unikátů

„Na záměnu přišli archiváři při digitalizaci snímků pro novou stálou expozici letectví,“ vysvětluje ředitel muzea Karel Ksandr.

Jiné snímky jsou zase přímo přefocené fotoaparátem. Na obrázcích jsou totiž patrné bílé rámečky původních originálů, které se na kopie dostaly.

Revize celé sbírky odhalila 177 kopií snímků, hodnota ukradených originálů je podle znaleckého posudku 539 500 korun. Jako první na ztrátu upozornily Hospodářské noviny.

Vyměněné snímky pocházejí z unikátní Bittnerovy sbírky, která mapuje začátky létání za Rakouska-Uherska i počátky československého letectví.

Sbírka obsahuje 97 tisíc snímků uložených v 1736 albech. Kromě fotografií se v ní nacházejí i další dokumenty, které se vztahují k leteckému průmyslu, letectví a letcům – plakáty, výkresovou a technickou dokumentaci, osobní doklady, průkazy, vysvědčení, diplomy, korespondenci nebo výstřižky z novin.

Případ teď začala vyšetřovat policie. Podle jejího mluvčího Tomáše Hulana zatím teprve zjišťuje, zda zmizely kopie, nebo originály.

„Zadali jsme znalecké posudky, abychom zjistili výši škody. Teprve pak bude možné říct, zda se jedná o trestný čin, nebo přestupek,“ uvedl Hulan.

Podezřelí vydavatelé

Podle muzea je nejpravděpodobnější, že se fotografie ztratily u některého vydavatele knih o letectví. Muzeum jim v minulosti snímky často půjčovalo. Od nich se, ať schválně, nebo omylem, vrátily do muzea jen kopie.

„S největší pravděpodobností došlo k záměně těchto snímků ještě před rokem 1998, kdy byly již některé tyto kopie prokazatelně použity jako tisková předloha v jedné knize,“ vysvětluje Ksandr.

Krádež je ale jen jedním z problémů, které v posledních letech Národní technické muzeum trápí: už pět let je zavřené, vystřídalo se v něm několik generálních ředitelů.

Přesto svítá na lepší časy, před Silvestrem uspořádal nový ředitel Karel Ksandr den otevřených dveří a 16. února se pro návštěvníky otevře první část nových expozic.

Archivy cílem zlodějů

Archiv Národního technického muzea není jediný, odkud se ztratily vzácné dokumenty. Jen před několika dny potvrdil Nejvyšší soud Zdeňku Mazurovi z Příbramska podmínku za krádeže tří stovek historických dokumentů z českých archivů.

Loni v létě opět Nejvyšší soud potvrdil pětiletý trest Polákovi, který ve Vědecké knihovně v Olomouci ukradl na objednávku vzácné historické mapy.