Wearables: Šperky, které vám změří tlak a upozorní na stres

Zdroj: 123RF.com

Podle posledního průzkumu společností Seznam.cz a ESET využívá schopnosti wearables 40 % Čechů. Jsou to zařízení, které nosíme přímo na svém těle. Nejsou to pouze malé výkonné počítače, ale mnohdy také designové kousky, které si kupujeme kvůli tomu, že prostě skvěle vypadají.

Chytré hodinky: Když jen měření času už nikomu nestačí

Hodinky nosili naši předci kvůli tomu, aby vždy věděli, kolik je zrovna hodin. Doba se ale mění a my tak po hodinkách požadujeme více a více schopností, než se kterými by se spokojila naše babička. Chytré hodinky kromě času měří i váš tep, dokáží určit hladinu stresu a zvládnete s nimi vzít příchozí hovor.

Samozřejmostí je také podpora NFC platby. Co to znamená? Že už u sebe nemusíte prakticky nikdy nosit peněženku. Účet v restauraci zaplatíte jednoduše přiložením hodinek k terminálu.

Apple Watch jsou chytré hodinky, které převezmou roli strážce nad vaším zdravím. V práci vás upozorní na to, že už dlouho sedíte a měli byste se jít projít. Vezmou si na starost i váš spánek. Dokonce automaticky poznají, že si myjete ruce a povzbudí vás k tomu, abyste to vydrželi 20 sekund. Zastanou i „funkci“ vaší maminky, po příchodu domů vám pošlou notifikaci, že byste si jako první měli jít umýt ruce.

A nemusíte se bát, že by vám chytré hodinky nepasovaly k outfitu. Výrobci jednotlivé modely vyrábějí vždy v několika barvách a velmi často si můžete měnit i řemínky. Hodí se tak do práce, ale třeba i do divadla.

Sportovci sázejí spíše na Garmin

Hodinky Garmin se stanou vaším trenérem, sportovním lékařem a také symbolem pro ostatní, že to se svým tréninkem berete fakt vážně. Hodinky Garmin byly první, které dokázaly ukládat data z tréninku do počítače. Přehledná aplikace vás upozorní na to, kdy je čas zvolnit, na základě sportovních aktivit vám spočítá vaše VO2 Max. Umí toho tolik, že je až nemožné využívat všechny funkce.

Garmin vyniká především ve výdrži baterky, nejnovější Garmin 7X v režimu chytrých hodinek vydrží neuvěřitelných 28 dní. Disponují také solárním nabíjením, a tak se během vašeho běhu rovnou i nabíjí. To se hodí v případě, že patříte mezi ty, kteří si věčně doma zapomínají nabíjecí kabel.

Zajímavou funkcí nové řady je také Real Time Stamina. Podle vynaloženého úsilí během intenzivního tréninku anebo závodu vám Garmin napoví, jak dlouho dokážete v dané intenzitě běžet. Ideální pro ty, kteří si nikdy nedokáží dobře rozvrhnout své síly.

Chytré hodinky, bezdrátová sluchátka, co bude dál?

Wearables už nejsou jen chytré hodinky nebo bezdrátová sluchátka. Společnost Nike v roce 2019 uvedla na trh basketbalové boty Adapt BB. V České republice je koupíte ve specializovaných obchodech zhruba za 9 000 Kč.

A co z nich dělá wearables? Boty vypadají podobně jako klasické basketbalové modely značky Nike, jen s tím rozdílem, že si můžete upravit její velikost v aplikaci na svém mobilním telefonu. Po stisknutí tlačítka se bota sama zaváže a speciální tlumící vrstva je tvarovaná tak, aby dokázala navrátit energii zpátky do chodidla. Tato technologie pracuje podobně jako běžecké boty s karbonovým plátem – výkonného běžce dokáže taková bota se stejným vynaloženým úsilím „zrychlit“.