Weboví giganti bojují o vzdušnou převahu. Google koupil výrobce dronů

Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara

Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara Zdroj: Titan Aerospace

Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
Bezpilotní letouny Titan Aerospace Solara
4
Fotogalerie
Technologický gigant Google koupil společnost Titan Aerospace, která vyrábí bezpilotní letadla na solární pohon. O firmu měl zájem i Facebook, obě firmy chtěly letouny využít k rozšíření internetového připojení do odlehlých částí světa.

Google tají cenu, kterou za Titan zaplatil. V souvislosti s Fcebookem se ale počátkem března hovořilo o tom, že sociální síť by za firmu mohla zaplatit 60 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Podle zdrojů deníku Wall Street Journal měl Google o výrobce dronů tak eminentní zájem, že byl ochoten překonat jakoukoli nabídku svého rivala.

Titan vyvíjí řadu solárních „atmosférických satelitů“, první chce nasadit do provozu v roce 2015. Bezpilotní letadla by měla létat ve výšce 20 kilometrů, díky solárnímu pohonu a bateriím mohou ve vzduchu zůstat až pět let a mohou zůstat ve vzduchu až pět let. Rozpětí křídel mají 50 metrů, což je o něco méně než u letadel Boeing 777.

Google počítá s tím, že vývojáři Titanu budou úzce spolupracovat s projektem Googlu Loon, který chce pro šíření internetu do odlehlých oblastí využít velké balóny. „Titan Aerospace a Google sdílejí velký optimismus v možnosti technologie zlepšit svět. Jsem zatím na počátku, ale atmosférické satelity by mohly přinést internetové připojení milionům lidí,“ uvedl v prohlášení Google. Kromě internetového pokrytí chce Google pomocí dronů vylepšovat i své mapové služby.

Google a Facebook se přetahují o to, kdo z nich se stane tím prvním, který přinese internet milionům lidí v rozvojových zemích. Sázejí přitom především na uživatele mobilního internetu. Google se svým operačním systémem Android ovládá 79 procent světového trhu s chytrými mobilními telefony. Facebook vytvořil verzi své sociální sítě pro méně výkonné telefony nazvanou Facebook for Every Phone. Firma také ve spolupráci s mobilními operátory ořezala mobilní verzi internetových stránek, řada z nich nyní svým zákazníkům neúčtuje datové poplatky za užívání Facebooku.

Bezpilotní letadlo Titan Aerospace

Odborníci se ovšem shodují na tom, že vývojáři bezpilotních letadel ještě musí překonat řadu technických potíží a zpochybňují slibované zahájení provozu v příštím roce. „Problémem solárních letadel zůstává, že mají malou nosnost, v noci nemůžete sbírat energii ze slunce a vysílání internetového signálu spotřebuje hodně elektřiny,“ řekl listu Patrick Egan, editor webu sUAS News píšícího o bezpilotních letounech.

Jeho slova ostatně potvrzují i dosavadní zkoušky. Když Facebook testoval technologii Titanu, solární letadlo vystoupalo do výšky asi 120 metrů a ve vzduchu vydrželo pouze několik minut.