„Začal jsem Včelkou Májou“

Jednička v mixování desek Paul van Dyk roztancuje Brno. Exkluzivní rozhovor Sedmičky.

Pro miliony fandů taneční hudby z celého světa znamená Paul van Dyk to, co Karel Gott pro generace posluchačů v Česku. Jedničku. Devětatřicetiletý hudebník, vlastním jménem Matthias Paul, získal jako dýdžej například nominaci na cenu Grammy a na charitativním koncertu vystupoval spolu s lídrem skupiny U2 Bono Voxem. Paul van Dyk zahraje 2. dubna na výstavišti v „Brn“, jak dýdžej vyslovuje jméno města Brna.

Proč dostalo Brno ve vašem světovém turné přednost před Prahou? Na místě zase tolik nezáleží. Určitě na vystoupení přijedou i lidé z Prahy a funguje to tak i opačně. Do Brna přijedu jako do prvního města v Evropě přímo ze zimního festivalu elektronické hudby v americkém Miami, na kterém jsme oslavovali deset let našeho hudebního vydavatelství Vandit Records.

V Brně jste hrál naposledy před patnácti lety. Vzpomínáte si ještě? Jistě, publikum bylo neskutečným způsobem naladěné a energické. Věřím, že tomu tak bude i tentokrát.

Na výstavišti před vámi vystoupí český dýdžej Michael Burian. Znáte se? Ano, už několik let. Je to dobrý muzikant. O Češích si myslím, že jsou velmi ctižádostiví.

Kterého českého umělce ještě znáte? Jsem si jistý, že snad každý v německy mluvících zemích zná zpěváka Karla Gotta. Dokonce vůbec první písnička, kterou jsem uměl jako malý zazpívat, byla Gottova znělka pohádky Včelka Mája.

Přichystal jste si pro brněnské fanoušky nějakou specialitu? Třeba Gottův remix? Techno mix Karla Gotta bohužel nezahraji. Návštěvníci brněnské party uslyší mnoho skladeb z připravovaného alba, které vyjde až v únoru příštího roku. Lidé vždy čekají moje staré hity. A dočkají se i v Brně.

V Česku vystoupíte už poněkolikáté. Máto to tady rád? Určitě. Vyrůstal jsem ve východním Německu a Československo pro mě představovalo stát, kde bylo více svobody než u nás. To jsme vám záviděli. Češi navíc dříve než my našli sílu vyjít do ulic a demonstrovat za demokracii. Praha byla na začátku devadesátých let prvním místem, kam lidé z celého světa přijeli, aby navštívili východní blok. Dnes v Česku vidím hlavně velký rozvoj a možnosti, které tu lidé mají.

Máte rád české pivo? Bohužel jsem jedním z velmi mála Němců, kteří pivo nepijí. Zato můj dědeček dychtivě sháněl české pivo. Říkával, že je nejlepší na světě.

Na otázky Sedmičky odpovídáte v osm hodin ráno, přitom jste do tří v noci hrál. Kolik toho naspíte? Při turné mnohem méně, než bych chtěl. Stále mám spoustu práce, kterou si užívám. Takže ji vlastně jako práci nevnímám.

Co na takové vytížení říká vaše manželka Natascha? Je skvělá. Poskytuje mi zázemí, bez kterého bych nezvládl vše, co dělám. Připravujeme spolu show pro rádio, celosvětové turné a pomáhá mi s vydavatelstvím. Od roku 1994 je nezbytnou součástí mého světa.