Záchrankám dochází dech

Zdravotní záchranáři přežívají z posledních sil. Na kmenové lékaře se při přidání peněz nedostalo, externí odmítají sloužit.

Naplní se nejhorší scénář u záchranek? Podle něj přijíždí sanitka k pacientovi i za půl hodiny, zraněného ošetří její řidič. Takového obrazu se děsí téměř pět stovek zaměstnanců jihočeské záchranné služby. Centrální dispečink má v Českých Budějovicích. Trpí nedostatkem lidí. Na provoz a platy jim letos chybí minimálně čtyřiadvacet milionů. Lékaři, kteří tu slouží externě, podepisují hromadně oznámení, že od května nepřijdou. Podle akce Děkujeme, odcházíme mají dostat přidáno. Jenomže Jihočeský kraj peníze navíc nemá. Nejsou ani na přidání kmenovým doktorům záchranky.
Lidé jsou na jejich straně. Kvalitní a rychlou zdravotní pomoc potřebuje občas každý. „Přijde mi nefér, že jsou záchranáři ohodnocení méně než lékaři v nemocnicích. Dělají v horších podmínkách,“ myslí si osmačtyřicetiletá Marie Valtrová z Budějovic.
Žena naposledy rychlou sanitku volala před patnácti lety. Pokud se ale naplní krizový scénář, může se dočkat novinky. Záchranáři vymýšlí, kdo chybějící lékaře nahradí. „Sloužím na budějovické záchrance pětatřicet let a je mi ze všeho hodně smutno,“ říká lékař Lumír Mraček.
Podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Ivany Stráské dává na letošek kraj jihočeské záchrance do rozpočtu 215 milionů korun. O čtyři miliony méně než vloni. Jenomže na přidání lékařům záchranky, které si ti nemocniční vyvzdorovali, potřebuje dalších dvacet milionů. „Stát podepsal s lékařskými odbory a komorou memorandum o navýšení platů, ale řešení hodil na nás. Hledáme zdroje v rezervách,“ vysvětlila Stráská.
Řešení chystá i šéf jihočeské záchranky Marek Slabý. Jednou z možností je nahradit lékaře kvalifikovaným středním zdravotním personálem. Tvrdí, že sanitky pojedou a lidé se nemusejí bát. Pohled na doktory a posádky v nich se ale v příštích letech zásadně změní.