Zadlužení českých domácností roste. Při výběru půjčky jsme však opatrnější

Zadlužení domácností neklesá, finanční gramotnost ale stoupá.

Zadlužení domácností neklesá, finanční gramotnost ale stoupá. Zdroj: Shutterstock

Kdo průběžně sleduje vývoj zadlužení českých domácností, toho následující informace příliš nepřekvapí. Podle ČNB banky a družstevní záložny v březnu tohoto roku zaznamenaly zvýšení zadlužení o 8,3 miliardy korun. Souhrnná částka pak činila 1,673 bilionu Kč, což je meziročně o 108 miliard korun více. Dluhy nefinančních podniků se na přelomu března a dubna zvýšily o 8,8 miliardy, což je meziročně o 58,6 miliardy více a 1,114 bilionu korun celkem.

Zadlužení českých domácností nepřetržitě roste od prvního kvartálu 2016. Nejvíce si půjčujeme na bydlení – hypotéky a úvěry na bydlení se na celkovém dluhu zhruba ze tří čtvrtin.

Počet exekucí meziročně klesl

Dobrá zpráva je, ačkoliv Češi utrácí více než dříve, počet exekucí vůči fyzickým osobám meziročně výrazně klesl. Zatímco v roce 2017 jich bylo vedeno 4,67 milionu, v loňském roce „pouze“ 4,54. Stále jde o vysoké číslo, nicméně pokles potvrzuje zlepšení finanční gramotnosti. Zdá se, že Češi konečně chápou význam srovnání půjček a méně se zadlužují kvůli věcem, které nepotřebují. 

Pozitivní je také výrazný meziroční pokles nově zahájených exekucí. Za rok 2018 jich bylo zahájeno 505 tisíc.

Přísnější podmínky schválení úvěrů pročistily trh

Na současné situaci má jistě vliv i fakt, že se výrazně pročistil trh s nebankovními půjčkami. Češi si sice stále půjčují, ale vybírají si z prověřených společností s platnou licencí od ČNB. Půjčka online tak přestala být synonymem pro podvodný nebo krajně nevýhodný úvěr. 

Někteří podvodníci však přeci jen obchází legislativu velmi rafinovaným způsobem. Půjčky vydávají za podnikatelský úvěr, kterého se regulace nedotkla. Zájemcům stačí, aby si obstarali živnostenské oprávnění, což je záležitost jediného dne a otázka tisícikoruny. 

V každém případě by výběru konkrétního poskytovatele by měla předcházet důkladná analýza a porovnání aktuálních nabídek. Chcete-li mít jistotu, že sáhnete po kvalitní půjčce, využijte nezávislý srovnávač jako Hyperfinance.cz. 

Za co Češi utrácí nejvíce?

Podle ČSÚ začaly české domácnosti více utrácet začátkem roku 2017 a trend pokračuje doposud. Odborníci předpokládají, že jedním z faktorů je vnímání české ekonomiky jako prosperující. Zarážející je, že míra úspor na počátku roku 2018 činila pouze 8,4 %, což je nejméně od roku 1999. 

Jaké složky tvoří výdaje Čechů?Jaké složky tvoří výdaje Čechů? | Hyperfinance.cz

Pokud bychom sestavili žebříček, první příčku zaujme bydlení a energie (26,5 %), druhou potraviny a nealko (16,8 %) a třetí doprava (10 %). Následuje alkohol a tabák, za které Češi v průměru utrácí 8,4 % z příjmu. Pro srovnání: za vzdělání pouze 0,5 % a za oblečení 3,9 %.