Zahraniční kaleidoskop

Stavební společnost PSJ získala v Rusku kontrakt na realizaci rezidenčního komplexu Megapolis v Kazani. Ten představuje úvodní fázi výstavby multifunkčního centra, které bude sloužit pro účely letní univerziády v roce 2013. Hodnota první etapy projektu by měla dosáhnout necelých 32 milionů eur. Finančně se na něm bude podílet Komerční banka ve spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

#####PSJ postaví v Kazani rezidenční komplex

Stavební společnost PSJ získala v Rusku kontrakt na realizaci rezidenčního komplexu Megapolis v Kazani. Ten představuje úvodní fázi výstavby multifunkčního centra, které bude sloužit pro účely letní univerziády v roce 2013. Hodnota první etapy projektu by měla dosáhnout necelých 32 milionů eur. Finančně se na něm bude podílet Komerční banka ve spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Investorem díla je mezinárodní developerská skupina Clover Group. Výstavba kazaňského rezidenčního komplexu Megapolis by měla být zahájena v červnu letošního roku. Celkem nabídne více než 38 tisíc metrů čtverečních bytů, necelé dva tisíce metrů čtverečních komerčních ploch a 400 podzemních parkovacích míst. Zakázkami v zahraničí akciová společnosti PSJ kompenzuje přetrvávající výpadek zakázek na českém stavebním trhu. Z pohledu ročního finančního objemu i procentuálního podílu dosáhly její zahraniční aktivity za rok 2010 svého dosavadního historického maxima, když v daném období tvořily 36 procent ročního obratu společnosti.

Nejvýznamnější zahraniční aktivity PSJ se odehrávají v Rusku. V prosinci 2009 byla zahájena rozsáhlá realizace obchodně-zábavního centra M5 Mall v Rjazani (finanční objem 119,9 milionu eur, dokončení v prosinci 2011) a další výrazný počin na ruském trhu představuje výstavba závodu na výrobu OSB desek u města Petrozavodsk v Republice Karélie (finanční objem 151 milionů eur). Navíc se ke konci chýlí menší stavba administrativní budovy v Archangelsku (finanční objem 3,3 milionu eur, dokončení v červnu 2011). V Tunisu probíhá náročná stavba rezidenčního komplexu Sea World Residence v Hammametu (finanční objem 56 milionů eur, dokončení do konce roku 2012). Tyto významné zakázky jsou realizovány s finanční pomocí České exportní banky a pojištěním EGAP.

#####Největší propad v regionu očekávají letos stavební firmy z Česka

České stavebnictví se letos propadne o 5,5 procenta, nejvíce ve střední Evropě. Nejvíce naopak poroste v Polsku, vyplývá ze zveřejněného průzkumu, který mezi zástupci stavebních firem provedly společnosti KPMG, CEEC Research a Norstat Poland.

Polští podnikatelé ve stavebnictví očekávají pro letošek růst ve výši 3,4 procenta, příští rok u nich už ale takový optimismus nevzbuzuje a odhadují, že branži čeká už jen 1,5procentní růst. Tento obor se v Polsku v posledních letech velmi rychle rozvíjel: země je spolupořadatelem mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012, díky čemuž se modernizují silnice, železnice i letiště, stavějí se nové stadiony. V příštích letech bude mít ale Polsko k dispozici zřejmě méně peněz z evropských fondů, jež používá ke spolufinancování oprav a rozvoje zaostalé dopravní infrastruktury. Vláda také bude muset šetřit, Polsko loni mělo skoro osmiprocentní schodek veřejných financí, Evropská komise přitom od členských států vyžaduje, aby to byla jen tři procenta.

Po slabším letošku budoucnost vidí na rozdíl od svých polských kolegů v růžovějších barvách stavbaři z jiných zemí: podnikatelé na Slovensku pro příští rok očekávají 5,6procentní růst, v Maďarsku podle odhadů branže poroste o 5,3 procenta, v Česku jen o 1,6 procenta. Průzkumu se zúčastnilo celkem sto malých, středních i velkých stavebních firem.

#####Ve střední Evropě jsou na prodej nemovitosti za 85 miliard korun

V zemích takzvané Visegrádské čtyřky jsou aktuálně na prodej podnikatelské nemovitosti v hodnotě 3,5 miliardy eur, tedy asi za 85 miliard korun. Proti předchozímu čtvrtletí je to mírné zvýšení, oznámila poradenská společnost Cushman & Wakefield.

Ze zeměpisného hlediska vede Polsko, kde se nachází 58 procent z nabízeného objemu nemovitostí. Přibližně polovinu prodávaných objektů tvoří v Česku, Polsku, Slovensku a Maďarsku obchodní centra. V nabídce jsou v současnosti podle Cushman & Wakefield nejméně čtyři. Hodnota každého z nich je vyšší než 200 milionů eur (kolem 4,8 miliardy korun).

„Na českém trhu jsme zaznamenali zpevnění cen v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s loňským rokem. Postupně se tak začíná zmenšovat rozdíl mezi očekáváním kupujících a prodávajících. Rostoucí ceny povzbudily majitele nemovitostí k tomu, aby je nabídli k prodeji,“ uvedl vedoucí investičního týmu v české kanceláři Cushman & Wakefield James Chapman.

Z čísel poradenské firmy CB Richard Ellis vyplývá, že za letošní první čtvrtletí utratili investoři v Česku za komerční nemovitosti 540 milionů eur (zhruba 13 miliard korun). Ve stejném období loňského roku to bylo 69 milionů eur. V celé Evropě se realitní investice podle CB Richard Ellis zvýšily za letošní první tři měsíce meziročně o 26 procent na 26,7 miliardy eur (přibližně 645 miliard korun).

#####Slovensko chce do silničních staveb dát více než 900 milionů eur

Slovensko chce letos do silničních staveb investovat více než 900 milionů eur (asi 22 miliard korun). Na odborné konferenci v Brně to řekl ministr dopravy Slovenska Ján Figeľ. Peníze půjdou nejen na stavby dálnic a rychlostních silnic, ale i na silnice první třídy. Objem loňských investic nesdělil. Rozpočet českého Státního fondu dopravní infrastruktury, který je nejvýznamnějším zdrojem financí pro dopravní stavby, se letos ztenčil o zhruba třetinu na 61,3 miliardy korun.

[file:10355:small:right]

Slovensko chce stavět zejména několik úseků dálnice D1 mezi Žilinou a Prešovem. Původně mělo jít o PPP projekty za účasti soukromého kapitálu. Nakonec vypsalo soutěže na tři úseky. Další tendry budou podle Figeľa následovat. „Chceme pokračovat i ve výstavbě rychlostních silnic zejména na Oravě a východním Slovensku,“ uvedl Figeľ. Ministerstvo dále chystá výstavbu dálnice D4, která bude obchvatem Bratislavy. Hlavní část výstavby podle Figeľa začne patrně v roce 2014. Aktuálně je ve výstavbě úsek křižovatky dálnic D2 a budoucí D4 u Stupavy, hotovo má být v polovině letošního roku. „Připravujeme PPP model pro výstavbu celého obchvatu, který bude mít asi 40 kilometrů,“ uvedl Figeľ.

Projekt připravila ještě předchozí vláda, po změně kabinetu je však začala přehodnocovat nová koalice pravého středu. Slovensko od projektu PPP odstoupilo navzdory tomu, že investor nabídl výrazné snížení plateb. Bývalá slovenská vláda chtěla spustit tři projekty PPP. Naplno se jí však podařilo odstartovat jen stavbu rychlostní silnice R1.