Zájem o hospodárné budovy se zvyšuje

V poslední době rostou zelené administrativní budovy jako houby po dešti. Není snad dne, abychom se o jejich přínosu a šetrnosti k životnímu prostředí nedozvídali z médií. Jako reklama to funguje. Na pražské Pankráci zanedlouho vznikne další ekologická administrativní budova City Green Court. Čím je však tento typ budov zvláštní a proč by měli developeři a budoucí nájemci brát tento architektonický trend vážně a zamyslet se nad zjevnými přínosy?

?

Zmíněná City Green Court patří mezi poslední plánované projekty společnosti Skanska Property CR. Samotná stavba budovy započala koncem roku 2010 a s dostavbou se počítá během prvního čtvrtletí roku 2012. Devízou projektu je dobře dostupná adresa na Pankráci, kde již stojí City Towers. Skanska koupila loni v květnu projekt, který sám o sobě dosahuje hodnoty téměř 940 milionů korun od developera ECM Real Estate Investments za zhruba 200 milionů korun.

#####Budou nová administrativní centra ekologičtější?

Poslední průzkumy tvrdí, že největším producentem znečištění není doprava ani výrobní podniky, ale právě kancelářské objekty. Lze tedy přistupovat ke stavbě ekologicky náročných administrativních center šetrněji? Odpovědí může být snaha o neustálé inovace a zvýšený zájem o životní prostředí, vzhledem k čemuž není třeba mít strach o další zvyšování emisí. S proklamovanou ekologičností počítali i architekti City Green Court již ve svých prvotních návrzích. Sedmipatrový skleněný kvádr s pronajímatelnou plochou 16 tisíc metrů čtverečních pochází z pera světoznámého architektonického studia Richard Meier & Partners za pomoci pražské architektonické kanceláře Cuboid Architekti. Pro lepší představu – všech sedm podlaží bude uspořádáno kolem centrálního atria, pod nímž bude v suterénu k dispozici parkoviště. Podobně jako u dalších ekologických projektů byla velká pozornost věnována energetické šetrnosti a také snižování emisí oxidu uhličitého. Nebude se tedy jednat o pouhé železobetonové monstrum hyzdící původní starou zástavbu.

#####Šetrný provoz budov je nutné osvědčit

Koncept energeticky hospodárných staveb je zatím velmi čerstvý. Masově se rozšířil až v posledním desetiletí a do České republiky se dostává pochopitelně se zpožděním. Přestože nájemci kanceláří nejeví zatím příliš velký zájem o zelené budovy, jelikož kladou větší důraz na atraktivní lokalitu než na dopad užívání stavby na životní prostředí, lze říci, že pro české stavitelství je to úspěch. Je ovšem potřeba si uvědomit, že přínosy šetrných budov nespočívají pouze v nižší spotřebě energie a ve výrazně nižším znečištění ovzduší. Daleko větším lákadlem pro budoucí nájemce jsou nižší provozní náklady. Nejnovější úsporné technologie totiž dokážou ušetřit až 50 procent provozních nákladů. Přitom nejde pouze o to, nazvat projekt „zeleným“ v propagačních prospektech.

#####Certifikované projekty v České republice

Projekt City Green Court bude postaven v souladu s americkým standardem LEED, u něhož usiluje o získání jeho zlaté úrovně. Certifikační systém LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) jako takový vznikl v USA pod dohledem nestátní organizace U. S. Green Building (americká rada ekologických staveb). Toto americké sdružení předních firem ze všech odvětví stavebnictví ekologické projekty podporuje a oceňuje. LEED bere v úvahu ekologicky zodpovědný návrh budovy, použití materiálů a zdrojů, úsporu energie, účinnost hospodaření s vodou, omezení emisí CO2, zlepšení kvality vnitřního prostředí i umístění budovy. Získat tento certifikát však není jednoduchou záležitostí. Náklady na tento typ certifikace se pohybují řádově ve stovkách tisíc korun a s celým procesem je rovněž spojena i poměrně složitá administrativa.

V České republice se v současnosti tímto certifikátem může pochlubit zatím jedna budova. Je jí pravděpodobně nejekologičtější administrativní budova ve střední Evropě, centrála ČSOB Group v pražských Radlicích. Stavba získala zlatý certifikát v mezinárodně uznávaném hodnocení ohleduplnosti k životnímu prostředí LEED již v roce 2008 jako zatím jediná budova v Evropě. Certifikovaný projekt, tentokrát hodnocený systémem GreenBuilding, je v roce 2009 dokončená Nordica Ostrava. GreenBuilding je o něco méně rozšířené osvědčení udělované Evropskou unií. Zaměřuje se výlučně na snížení spotřeby energie provozu budov nerezidenční výstavby. Proces certifikace oproti LEED není tak náročný a nevyžaduje dokonce ani žádný přihlašovací poplatek.

#####Provoz zajistí jen zkušený facility manažer

Vzhledem k zapojení sofistikovaných elektronických komponentů do technologických celků je správa takových budov mnohem náročnější, zejména z hlediska odbornosti a znalostí. Proto je kladen velký důraz na vzdělávání provozních zaměstnanců v oblasti nejnovějších technologií či optimalizačních metod. Provozní pracovníci bez patřičného proškolení by snadno ekologický objekt přetransformovali na „obyčejnou“ nehospodárnou budovu. V České republice se jako jediný facility manažer certifikovaných staveb osvědčila OKIN FACILITY, která má ve svém portfoliu jak centrálu ČSOB, tak i ostravskou Nordicu.

*

City Green Court má certifikaci LEED Platinum

Vznikající kancelářská budova City Green Court v Praze získala precertifikaci LEED Platinum, což je nejvyšší možná úroveň nejnovější verze systému LEED. City Green Court je prvním kancelářským projektem v Česku a prvním kancelářským projektem společnosti Skanska v Evropě, který toho dosáhl. Přepracování původního návrhu projektu má za cíl vytvořit nejzelenější administrativní budovu v Praze.

„Skanska je pevně odhodlána posouvat zelenou výstavbu stále dál a zvyšovat počet zelených a LEED certifikovaných projektů v Česku,“ říká Britta Cesar, výkonná ředitelka společnosti Skanska Property Czech Republic, a pokračuje: „Jsme hrdí na to, že se nám podařilo získat precertifikaci LEED platinové úrovně a že přispíváme k rostoucímu zájmu o zelené, moderní a flexibilní kancelářské prostory, které nabízejí stimulační pracovní prostředí. Toto představuje přidanou hodnotu jak pro investory, tak pro nájemce.“