Zakladatel Dellu je blíže k převzetí „své“ firmy, konkurence se stáhla

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Investiční firma Blackstone stáhla svou nabídku na převzetí amerického výrobce počítačů Dell. Firma to odůvodňuje vyhlídkami na stále slabší poprávku po osobních počítačích, zmiňuje také finanční situaci Dellu. Je tak stále pravděpodobnější, že výrobce počítačů získá jeho zakladatel Michael Dell spolu s fondem Silver Lake Partners.

Blackstone předložila svou nezávaznou nabídku před měsícem, nabídka největší investiční firmy byla vyšší než 24,4 miliardy dolarů, které za Dell nabízí jeho stejnojmenný zakladatel spolu se Silver Lake Partners.

O počítačovou firmu se uchází i její minoritní akcionář a miliardář Carl Icahn. Ten se ale s Dellem dohodl, že neskoupí více než deset procent akcií či více než 15 procent akcií ve spojení s dalšími akcionář. Od amerických strážců hospodářské soutěže dostal Icahn povolení na nákup 25 procent akcií Dellu. Michael Dell má tak zřejmě otevřenou cestu k převzetí „své“ firmy.

Zájem Blackstone opadl poté, co se během prvního čtvrtletí letošního roku rekordně propadly prodeje počítačů. Blackstone také dostal příležitost blíže prozkoumat finanční situaci Dellu, což přispělo k jeho rozhodnutí, uvedl zdroj agentury Bloomberg.

„Když kupujete firmu, tak si myslíte, že umíte dělat věci lépe, že víte o dosud neobjevené příležitosti k růstu nebo o jiné cestě, jak snížit náklady a vylepšit marže. Dell nic takového nemá,“ komentoval situaci tradičního výrobce počítačů technologický analytik Alberto Moel. Provozní marže Dellu se během čtvrtého čtvrtletí finančního roku snížila z 5,81 na 4,88 procenta, tržby spadly o 11 procent na 14,3 miliardy dolarů.

Akcie Dellu (v dolarech):Akcie DelluAkcie Dellu | bruner@mf.cz

Na rozdíl od Blackstone nemůže Silver Lake z transakce vycouvat. Podle dohody s Michaelem Dellem totiž svou nabídku nesmí stáhnout, zakladatel Dellu by totiž fond následně mohl k účasti na transakci donutit prostřednictvím soudů.

Podle výzkumné společnosti IDC se poptávka po počítačích během prvního čtvrtletí letošního roku propadla o 14 procent, zákazníci dali přednost tabletům či chytrým mobilům. Propad poptávky byl nejstrmější od roku 1994. Dell navíc poškozuje i neúspěch operačního systému Windows 8 od Microsoftu, který jeho počítače používají.