Závodní plavání je dřina

Kdo chce být závodním plavcem, musí se tomuto sportu věnovat naplno.

Každou středu a pátek od tří hodin odpoledne je v bazénu pod boleslavskou sokolovnou rušno. Třicet dětí se tu připravuje na dráhu závodních plavců. A bývalá mistryně republiky v plavání a trenérka Petra Bažantová je nešetří. První čtvrthodinu se protahují, dělají kliky, skáčou „žabáky“. Teprve pak se dostanou do vody. Je mezi nimi i osmiletá Jenifer.
„Dcera chtěla dělat akvabelu, taková možnost ale v Boleslavi není, tak jsme zkusili plavání,“ vysvětluje její matka Michaela Němcová.
Na tréninky chodí od září. „Určitě je na ní vidět pokrok, zlepšily se všechny děti,“ chválí Němcová.

Je to dřina

Petra Bažantová učí děti také v Plavecké škole Rybka a vede školní skupiny. Při nich si vytipuje šikovné žáčky, jejichž rodiče kontaktuje. Pokud souhlasí, začnou jejich potomci chodit na tréninky. Někteří v pěti, šesti letech, jiní později. Přijít mohou i sami, Bažantová zájemce otestuje, zda zvládne plavat bez pomoci a nebojí se. Hromadné nábory jsou obvykle v září a lednu.
„Plavání ale nejde dělat jako doplněk k malování nebo angličtině. Není to rekreační sport, ale dřina,“ upozorňuje Bažantová. Nadaní školáci přejdou za rok až dva z takzvaného náboru od Bažantové do přípravky k Lence Cibulkové. Tam již trénují třikrát až čtyřikrát týdně.
„Plavání je individuální sport podporující vytrvalost. Úrazy jsou vzácné, hrozí spíš kožní onemocnění, u dívek gynekologické potíže. Řídce bolesti krční páteře,“ hodnotí pohyb ve vodě primář ortopedicko-traumatologického oddělení boleslavské nemocnice Pavel Šedivý. Vyzdvihuje, že se při něm posilují takřka všechny svaly a učí správně dýchat.