Zemřel Terry Pratchett, otec Zeměplochy

Terry Pratchett

Terry Pratchett Zdroj: ctk

Světově proslulý spisovatel Terry Pratchett zemřel ve svých 66 letech. Autor populární zejména pro svou obsáhlou sérii humorných knih ze světa Úžasné Zeměplochy prohrál několikaletý zápas s Alzheimerovou chorobou. Včera o tom informoval jeho nakladatel.

Že nemocí trpí, veřejně oznámil v prosinci 2007. Pokračoval ale ve psaní a poslední knihu dokončil minulé léto. Pro BBC mezitím točil pořad o svém boji s tímto neurodegenerativním postižením mozku, které vede k postupné demenci. „Svět ztratil jeden z nejchytřejších a nebystřejších mozků,“ uvedl Larry Finlay z nakladatelství Transworld Publishers. Pratchett podle něj zemřel doma obklopen rodinou. „Jak vědí všichni, co ho četli, byla Zeměplocha jeho způsobem satiry světa – a dělal to brilantně, s velkou dovedností, s ohromným humorem a neustálou invencí,“ dodal Finlay.

Pratchett, který se narodil 28. dubna 1948 v Beanconfieldu, začal s literaturou velmi brzy. V deseti letech ho knihy natolik pobláznily, že začal o sobotách pracovat v knihovně. O dva roky později prodal svůj první příběh o ďáblovi, který přeorganizuje peklo na reklamní kancelář. Ten byl pak otištěn v místních novinách, kam Pratchett v 16 letech nastoupil jako redaktor.

V roce 1971 debutoval knihou o maličkých lidech žijících v koberci, již věnoval dětem a nazval ji Kobercoví lidé. Od té doby chrlil jednu knížku za druhou, přes rostoucí popularitu ale pro něj bylo až do roku 1987 psaní jen koníčkem. První Zeměplochu vydal v roce 1983. V té době pracoval jako tiskový mluvčí elektrárenské společnosti Central Electricity Generating Board.

Počet knih, které Pratchett za života prodal, přesáhl 80 milionů, přeloženy byly do téměř 40 jazyků. Vedle Zeměplochy slavil úspěchy třeba s trilogií Vyprávění o Nomech. Jeho práce spatřily světlo světa také v podobě rozhlasového seriálu, počítačových her či divadelních představení. Osobně si Pratchett oblíbil své hrdiny v podání souboru pražského Divadla v Dlouhé.

České publikum si Pratchettovy knihy oblíbilo už na počátku devadesátých let, kdy s desetiletým zpožděním vyšla první kniha ze Zeměplochy, Barva kouzel. Výraznou měrou se o to zasloužil také jeho dvorní překladatel Kantůrek. Ostatně sám autor, proslulý tím, že nad svým dílem měl rád naprostou kontrolu, říkal, že ohledně překladů byl zcela bez starosti jen v případě Nizozemska a České republiky.

Výtěžky ze své tvorby poukazoval Pratchett i Nadaci pro záchranu orangutanů. Jak sám říkal, ve svých dílech využil tato zvířata natolik, že si zaslouží, aby jim zas něco vrátil. Milion dolarů dal také na výzkum Alzheimerovy nemoci.