ZENotes: V žebříčku nejbohatších chybí nejbohatší

Carlos Slim Helú (vpravo) s Billem Gatesem

Carlos Slim Helú (vpravo) s Billem Gatesem Zdroj: reuters

Americký časopis Forbes opět zveřejnil žebříček nejbohatších lidí světa. Do první stovky se zařadilo i šest dolarových miliardářů z Česka. Při pohled na sestavu lidí, kteří se na seznam vyvolených probojovali, nevím, jestli mám plakat, nebo se smát. Opravdu lze uvěřit tomu, že nejbohatší člověk na světě je prodavač mobilů a cigaret z Mexika?

Podobná situace je v české skvadře. Oficiálně druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš drží majetek v hodnotě 40 miliard korun, pátý Zdeněk Bakala 26,9 miliard a šestý Karel Komárek 20 miliard. Jak ale trefně poznamenal v internetové diskusi jeden z čtenářů – vždyť i blbý věčně ožralý „vládce Prahy“ Roman Janoušek měl ve Švýcarsku uložených pár miliard.

Uvážíme-li, že neměl na jednom účtu jistě všechno, dostal by se tento druholigový zlodějíček řekněme někam na desáté místo. Bylo by zajímavé vědět, kdo je opravdu nejbohatší. V Česku i jinde. Jisté je, že ten opravdu bohatý v žádném žebříčku nikdy nebude – co by z toho měl?

A nejžhavější adepti? Selským rozumem vychází, že do čela žebříčku patří ten, kdo má monopol na peníze a tiskne jako o závod – mezinárodní bankéři. I když média eufemisticky označují centrální banky jako nezávislé, nic nemůže být dál od pravdy. Vezměme si jen instituci nazývanou americká centrální banka.

Těsně po panice na burze v roce 1907 vytvořil americký Kongres komisi, která měla prošetřit, zda krizi nevyvolali úmyslně bankéři, a navrhnout opatření, jež by podobným kolapsům zabránila. Komisi však vedl senátor Nelson Aldrich, jenž samotné bankéře, Rockefellery, Rothschildy, Warburgy či Morgany, které měl vyšetřovat, pozval na utajené devítidenní setkání, kde si nový zákon o bankovnictví sami napsali. vznikl jako soukromá korporace s jakýmsi vládním dohledem.

V prosinci roku 1913 se americký Kongres vzdal práva vytvářet peníze a regulovat jejich hodnotu, které mu dávala ústava, ve prospěch Fedu. Od té doby je každý dolar, který Fed vytiskne, vládě Spojených států půjčován s úrokem. Ať už přímo, nebo přes banky komerční. Jen dluh samotných USA činí 16 bilionů dolarů. A dolar je stále světová rezervní měna. Carlos Slim Helú je jistě veliký boháč, ale nad ním se hraje minimálně o level vyšší liga.