Získáme škole jiný zvuk, slibuje nové vedení

Soukromou vysokou školu v Karlových Varech dohonila její minulost. Velmi úzké vazby na Plzeň.

S historií školy už nic nenaděláme, pro nás je důležité dívat se vpřed. Nový rektor soukromé Vysoké školy Karlovy Vary (VŠKV) Pavel Švejda spolu s novým předsedou správní rady Jiřím Drábkem vnímají zvláštní minulost školy jako fakt, se kterým se jednoduše musí vypořádat. „Já i pan rektor jsme tady chvíli a teď musíme své síly napnout k očištění školy a jejímu rozvoji,“ říká Jiří Drábek.

Zaznamenali jste po propuknutí skandálu na právnické fakultě v Plzni tendenci studentů vaší školu opustit? Jiří Drábek: Zatím ne. A budeme se snažit, aby nic takového ani nenastalo. Počet studentů je jedna z věcí, která zajímá zahraniční partnery. Také proto chceme třeba změnit komunikaci se studenty, chceme zavést diskusní fóra a podobně.

A co vyučující? Nechtějí také odejít? Jiří Drábek: Taková aféra nikomu nepřidá. Nedivím se pedagogům, že mají spoustu dotazů a že někteří mají v hlavě myšlenky na odchod.
Pavel Švejda: Pod vlivem nejistoty, kterou vyvolala aféra kolem právnické fakulty v Plzni, tady možná tendence rozkladu je. Pochopitelně. My chceme tým stabilizovat, abychom v pracovně-právním vztahu měli co nejvíce vlastních profesorů a docentů. To je důležité pro akreditace oborů. Pokud je nebudeme mít, budeme muset spolupracovat s jinými školami.

Vladimíra Dvořáková z Akreditační komise ministerstva školství v Hospodářských novinách tvrdila, že k odhalení celé aféry přispěly velice neobvyklé vztahy mezi ZČU a soukromou vysokou školou v Karlových Varech. Na vašich internetových stránkách bylo uvedeno, že „za určitých podmínek“ studenti mohou pokračovat ve studiu na ZČU. A komisi vadilo, že tam nebylo jasně řečeno, za jakých podmínek. Pavel Švejda: Já nevím, jestli to tady tak v minulosti fungovalo. Je to možné, ale já to nevím.

Víte o nějaké dohodě mezi ZČU a vaší školou? Pavel Švejda: Slyšel jsem o nich. Ale žádnou takovou jsem neviděl.
Jiří Drábek: Nevím, jestli tady něco dřív takového existovalo. Já jsem také žádnou neviděl. Naši studenti mají stejné možnosti jako studenti kterýchkoliv jiných škol.

Jde o to, že bakaláři z Varů se mohli dostat bez přijímacího řízení na plzeňská práva… Jiří Drábek: Je možné, že tady nějaké takové případy v minulosti byly. Fakt nevím. Dnes je zkrátka situace, jaká je. My, kteří jsme tu noví, s historií školy už nic nenaděláme. Ta souvisela s předchozím vedením a nám nezbývá, než ji přijmout jako fakt. Pro nás je daleko důležitější budoucnost. A jak už jsme předeslali, chceme školu rozvíjet, chceme vychovávat vlastní nové pedagogy. Tímto směrem chceme jít.
Pavel Švejda: Nechceme naši školu spojovat jen s Plzní. Být jakýmsi jejím „béčkem“, jak to v nadsázce prohlásil pan inženýr Drábek na poradě vedoucích kateder před propuknutím skandálu. Tehdy jsme nikdo netušili, jak moc jsou Vary s Plzní provázané.
Na VŠKV v minulosti studovali i lidé, kteří neměli ani maturitní zkoušku. A pak šli třeba studovat práva do Plzně.
Jiří Drábek: Já nevím, opravdu nevím, jestli to tak bylo. Rozhodně ale mohu říct, že za nás se nic takového dít nebude!

Prostudovali jste si teď, kdy se provalil skandál s rychlostudenty na plzeňských právech, studijní historii na své škole? Jiří Drábek: Ano, nechali jsme si to prověřit.

A měla tato škola studenty, kteří se stali bakalářem za méně než tři roky? Jiří Drábek: Byli tady studenti z olomoucké univerzity, kteří za sebou měli už uzavřené nějaké semestry, které jim tady byly uznány. Ti pak ve Varech studovali dva roky. Nikdo jiný ne.

Budete v dohledné době podávat žádost o magisterské studium na akreditační komisi? Pavel Švejda: V tuto chvíli určitě ne, takový návrh podávat nebudeme. Ale v našich plánech to je, protože školu nechceme konzervovat. Chceme ji rozvíjet a otevřít jí nové možnosti. Do budoucna magisterské studium určitě ano, ale teď nevíme, kam dřív skočit. Je tady spousta věcí, se kterými se seznamujeme a se kterými nesouhlasíme. Musíme revitalizovat mnoho oblastí. Na co sáhneme, nesplňuje naše představy. Naše představy jsou jiné a k jejich realizaci teď napneme síly.

Kolik pedagogů z Plzně u vás nyní učí? Pavel Švejda: Máme celkem sto dvacet pedagogů, z toho deset procent je z Plzně.

Kdo vlastní Vysokou školu Karlovy Vary? Jiří Drábek: Jsou to dva právníci ze Švýcarska a Rakouska. Faktický výkon veškerých práv na škole je ale spojen se mnou, respektive s mými firmami.

A vy jste menšinovým spoluvlastníkem? Jiří Drábek: Ne, nejsem. Ale mám opční smlouvu. Až školu pozvednu, budu ji moci uplatnit. Nyní chci zlepšit ekonomiku školy, která není podle mých představ. Škola musí generovat peníze pro svůj další rozvoj. To se zatím nedělo. Musíme také řešit personální otázky a zároveň usilovat o otevření nových oborů. Máme před sebou spoustu práce. Za pár let bude mít tato škola docela jiný zvuk, než měla dosud. I proto je tady pan docent Švejda, který představuje novou éru této školy.