Zlínský cestovatel točí o své vášni. Route 66

Zdeněk Jurásek ze Zlína natočí se štábem první český dokument o slavné americké Route 66.

Před dvanácti lety se zlínský cestovatel Zdeněk Jurásek poprvé vydal do Spojených států amerických, aby na kole procestoval legendární silnici Route 66. Ujel po ní skoro čtyři tisíce kilometrů z východu na západ. Vůbec přitom netušil, že se na stejná místa bude v následujících letech pravidelně vracet. O silnici začne za pár týdnů dokonce natáčet dokument.

K rozhodnutí natočit dokument o slavné cestě proslavené mnoha romány a filmy ho zčásti přivedla i naštvanost. „Dokáže mě rozčílit, když třeba moderátor Dalibor Gondík a další plácají, že procestovali Route 66. Přitom po ní ujeli jen pár desítek mil v Kalifornii,“ říká Jurásek. O fenoménu Route 66 dosud žádný Čech netočil, Jurásek bude první.

Dokument začne vznikat na přelomu dubna a května při skupinové výpravě po Route 66. „Pojede nás pětadvacet, z toho sedm lidí na motocyklech Harley Davidson a další v autech, včetně jednoho kabrioletu. Na cestu vyrazíme 23. dubna z Chicaga a skončíme 10. května v Los Angeles,“ upřesňuje Jurásek, který se ujal role producenta filmu.

Díky jeho kontaktům už jsou v Americe připravené podmínky pro natáčení. „Dal jsem vědět tamním přátelům a americké asociaci, že budeme točit český film o Route 66. Všichni jsou z toho nadšení. Každý nám chce pomoct, takže by se v dokumentu měly objevit všechny osobnosti, které mají k Route 66 nějaký vztah,“ vypráví Jurásek.

Přestože mají filmaři velké ambice, snímek bude nízkorozpočtový. „Na výrobu filmu máme asi 150 tisíc korun. Natáčet budou dva kameramani. Režisérem je Tomáš Zindler, který pracoval pro Českou televizi a nyní má soukromé studio. K ruce bude ještě technik,“ přibližuje podmínky natáčení Jurásek.
Tvůrci snímku kladou velký důraz na výběr doprovodné hudby. „Dokument bude něco jako road movie a k tomu patří stylová hudba. Nemáme samozřejmě na to, abychom zaplatili práva na písně například Bruce Springsteena, ale kontaktovali jsme řadu kvalitních kapel, které hrají podobně. Máme přislíbenou jejich muziku, s některými možná po cestě uděláme rozhovory,“ dodává cestovatel.

Po návratu bude mít štáb desítky hodin natočeného materiálu a rozhovorů, z něhož ve střižně do konce prázdnin vznikne celovečerní dokument. „Bude zajímavý pro lidi, kteří o Route 66 nikdy neslyšeli, i pro ty, kteří se na tuto cestu někdy vydali. Chci těžit z dobrých kontaktů, i z toho že jsem po silnici jel mnohokrát a znám řadu míst a pozoruhodnosti, které jsou pro ni typické a slavné,“ zdůrazňuje Jurásek.

Kromě ohromující a rozmanité přírody má podle něj Route 66 oproti jiným silnicím ještě něco navíc. „Už to není transkontinentální spojnice, spíše jen cesta pro místní provoz. Všude dýchá nostalgie zašlé slávy, směs umění a kýče. Po cestě je řada technických památek, třeba staré benzinky nebo obchody,“ popisuje slavnou silnici Jurásek. Legendární je například texaský Big Texas Steak Ranch.

Lepší než Nový Zéland

Route 66 si cestovatel zamiloval. „Na kole jsem byl potom i na Novém Zélandu nebo na Aljašce, ale Route 66 mi učarovala nejvíc,“ tvrdí Jurásek. Svou první cyklistickou cestu přes Ameriku vylíčil v knize Route 66 – Na kole po Hlavní ulici Ameriky a od té doby se na něho začali obracet lidé, kteří se chtěli dozvědět užitečné informace.

„Mnoho let jsem jezdil do Ameriky na srazy příznivců Route 66. Když mi lidé volali stále víc, řekl jsem si, že vytvořím webové stránky a pak jsem založil Českou asociaci Route 66,“ vypočítává Zlíňan, který v posledních dvou letech pořádá pro zájemce dvakrát ročně přejezdy Ameriky po věhlasné cestě.