Zločin odhalíme dřív, než se stane. A není to sci-fi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: VTM

Matematika a statistika může pomoci při odhalování zločinů, které se ještě nestaly. To není námět na film ani seriál, ale již fungující policejní systém v USA.

Vzpomínáte na film Minority Report? Točil se okolo předpovídání budoucnosti a budoucích trestných činů ještě před tím, než se staly. Přitom se nemusí jednat jen o vědeckofantastický příběh, částečně se už dá realizovat.

Přesné předpovídání budoucnosti, natož v delším časovém horizontu sice samozřejmě není možné, ale pokud je k dispozici dostatek dat, lze je data vyhodnotit a s určitou pravděpodobností částečně vypočítat chování systému v budoucnu.

Predikce nebezpečí a policie v Santa Cruz

Policejní oddělení v kalifornském Santa Cruz patří mezi první, které nasadilo unikátní program profesora matematiky George Mohlera. Obsahuje databázi všech případů a zločinů, které se v této oblasti v minulosti staly, včetně přesné polohy a v některých případech i času. Na vývoji se podílí i další specialisté z řad matematiků, kriminalistů i antropologistů.

Program využívá matematické modely a aplikovanou statistiku pro hledání vzorů v datech a jejich výskyt v budoucnosti.

Takto vypadá heatmapa, která znázorňuje nejpravděpodobnější výskyt dalšího zločinuTakto vypadá heatmapa, která znázorňuje nejpravděpodobnější výskyt dalšího zločinu|math.scu.edu

Že se nejedná pouze o teorie, které v praxi nefungují, vyvrátila nedávná zpráva o zatčení dvou žen. Ještě nespáchaly žádný zločin, ani na ně nikdo nezavolal policii. Ta šla přesto relativně najisto. Zmíněné parkoviště totiž program v daném dni vyhodnotil jako nejpravděpodobnější pro výskyt zločinu, konkrétně krádeže. Policisté se tak v místě vyskytovali a dvě podezřelé ženy legitimovali. Jedna z nich čelila obvinění z minulosti a vyhýbala se soudu, druhá pak u sebe měla nespecifikované množství nelegální drogy.

Počet policistů od roku 2000 v Santa Cruz klesl o 20 procent, takže je důležité dbát na efektivitu a vyhodnocovat, kde budou policisté co nejvíce potřeba. Dle informací už program zabránil několika zločinům a podílel se na pěti zatčeních.

Další zločiny

Podobné systémy sice v určité podobě používá několik měst v USA, tento program je však nejpokročilejší a je nyní se zaměřuje především na segment krádeží. Díky tomu, že obsahuje každý den nová data, dokáže být mnohem přesnější i vzhledem k různým změnám.

Měl by se dostat i do dalších měst, mezi prvními bude i Los Angeles. Vývojáři již počítají i s predikcí dalších oblastí zločinu, jako jsou například násilné trestné činy různých gangů a podobně.

Podobné techniky předpovídání se nezakládají na žádném novém poznatku. Využívají zkušeností a znalostí z minulosti. Jedná se však o mnohem větší množství dat a přesnější výpočty s konkrétními výsledky, které udávají místo a datum nejpravděpodobnější výskytu zločinu.

Bezpečnější města

Program pro předvídání zločinu neumožní přesné zatčení nebezpečného pachatele na místě a při činu. Může však pomoci s efektivním rozmístěním policistů v konkrétním dni a místě.

Už samotný výskyt policistů může blížící se zločin odvrátit, což má jistě také své opodstatnění a může to vést ke snížení zločinnosti v dané oblasti. Matematika, statistika a technologie tak nakonec mohou být skvělým pomocníkem proti zločinu, možná ještě lepším, než imaginární superhrdina.

Problém však může nastat v případě, že se zločincům podaří data z tohoto systému získat, například pomocí nějakého hackera. V takovém případě by měli údaje o největším výskytu policistů a mohli tak se tak snadno vyhnout zatčení či odhalení.

Síla dat

Díky obrovskému výpočetnímu výkonu jsme schopni velmi rychle a také levně zpracovat velké množství dat. Hledané vzory, které jsou v tomto případě krádeže a jiné zločiny, je možné vyhodnotit a využít je například k předpovídání dalšího výskytu.

Další informace o projektu najdete také v této prezentaci. Ukazuje i prototyp spojení s Google Maps při vyhodnocování místa.