Změna pravidel: v nemocnici se platí

Od začátku srpna si pacienti k návštěvě nemocnice musejí připravit peníze.

Nejobvyklejší částku, třicet korun, s sebou musejí mít pacienti, kteří navštíví lékaře v Klaudiánově nemocnici. Od srpna se v boleslavské nemocnici opět platí poplatky. Středočeský kraj totiž změnil pravidla jejich proplácení. Lidé, pro které by placení v nemocnici mohlo být finančně neúnosné, mohou požádat kraj o jejich zpětné proplacení. Na internetových stránkách nemocnice a na jejím informačním centru budou mít pacienti možnost vyzvednout si formulář žádosti o poskytnutí daru na úhradu regulačních poplatků od kraje.
„Tento vlastnoručně podepsaný formulář spolu s dokladem o zaplaceném poplatku žadatel odešle na Krajský úřad Středočeského kraje. Žádost je třeba vyplnit pozorně, pokud by se v ní vyskytly chybné údaje, radní dar nevyplatí,“ řekla mluvčí Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková.

Radní zasednou dvakrát

Jaroslava Šímová, pacientka jednoho z lékařů nemocnice, s poplatky nesouhlasí. „Změna se mi nelíbí. Jsem v důchodu a mám málo peněz. O vrácení peněz asi žádat nebudu, protože to určitě bude hodně papírování a tomu nerozumím,“ řekla Šímová.
Každá žádost o vrácení zdravotnických poplatků musí projít rukama středočeských radních. Ti budou nově posuzovat, zda žadateli vyhoví. „Lidé mohou průběžně posílat na kraj žádost s ofoceným dokladem, že poplatek zaplatili, radní pak budou hlasovat, zda poplatek proplatí,“ potvrdila mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková. Do konce letošního roku radní zasednou nad poplatky dvakrát. Od srpna lidé platí za návštěvu lékaře regulační poplatek třicet korun, za den pobytu v nemocnici šedesát korun a za návštěvu pohotovosti devadesát korun. Dětí se regulační poplatky netýkají. Rada Středočeského kraje rozhodnutí o poplatcích zveřejní několika způsoby. Zejména ale prostřednictvím průběžně vydávaných tiskových zpráv, na internetových stránkách Středočeského kraje a také přímo v příslušném zdravotnickém zařízení. Pacient, jehož žádost bude schválená, může do dvou měsíců očekávat, že se peníze objeví na jeho účtu. V případě, že nechce čekat, dvacet dní po rozhodnutí Rady si peníze může vyzvednout osobně na pokladně Krajského úřadu v Praze.

Nárok mají všichni

Nově mohou o vrácení zdravotnických poplatků žádat také pacienti, kteří chodí do soukromých ordinací. „My samozřejmě negarantujeme každému pacientovi, že ten dar opravdu dostane. V krajských zařízeních má určitě větší šanci, že rada kraje rozhodne v jeho prospěch, než třeba v soukromém zařízení,“ řekl středočeský hejtman David Rath. Nový systém tak vyhověl doporučení Evropské komise, podle které je vracení regulačních poplatků u lékaře jen části pacientů porušením práv obyvatel Česka. „Krajské lékárny budou také nadále poskytovat třicetikorunové slevy na recepty, na tom se nic nemění,“ tvrdila mluvčí Mascheková.

Kdo si neví rady

Někteří pacienti se obávají, že si nebudou vědět rady s příslušnými formuláři.
„Pokud lidé budou mít zájem o dar od Středočeského kraje, který by jim zaplacené poplatky kompenzoval, lékaři i sestry jim poradí, kde nalézt a kde si vyzvednout příslušný formulář,“ dodala mluvčí nemocnice Hamáčková.