Značkový fetišismus žene vzhůru ceny luxusu

Burberry, ilustrační foto

Burberry, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Cena luxusních výrobků prudce letí nahoru. Téměř hypnotická přitažlivost některých značek a rostoucí počet extrémně bohatých zákazníků po celém světě umožňuje luxusním značkám hnát rok za rokem ceny do stratosféry, píše francouzský list Le Monde.

Pár bot John Lobb, kabelka Kelly Hermès, kilo kaviáru Petrossian Sevruga, lahev šampaňského Dom Pérignon 2002, sezení s terapeutem na Páté Avenue, facelift od slavného plastického chirurga, dvě sedadla do newyorské Metropolitní opery, nejelegantnější z vrtulníků Sikorsky nebo vůz Rolls-Royce Phantom.

To jsou některé ze 40 druhů zboží a služeb používaných k vypočítání uznávaného indexu Cost of Living Extremely Well (náklady na živobytí krajně dobře situovaných), který v roce 1976 vytvořil časopis Forbes. Během posledních 35 let tento index stoupl o 800 procent. Během stejného období se americký index spotřebitelských cen zvýšil o 300 procent.

Přechod na euro tento trend potvrdil. Od roku 2001 cena desítky nejcharakterističtějších produktů rostla mnohem rychleji než všeobecný index spotřebitelských cen ve Francii, který v letech 2001 až 2011 Národní ústav pro statistiku a ekonomické studie (Insee) stanovil na 23,5 procenta.

iPhone 5 v 18karátovém zlatěiPhone 5 v 18karátovém zlatě|Profimedia.cziPhone 5 s „oblečkem“ z 18karátového zlata za 22 tisíc liber

Řádový skok cen luxusního zboží

Například za posledních 11 let cena gabardénového pršipláště Burberry vzrostla ze 122 na 1190 eur (v nynějším kurzu ze zhruba 3000 na téměř 30 tisíc korun). Ještě působivějším způsobem stoupla cena ocelových a platinových hodinek Rolex Yachtmaster z 5488 na 39 tisíc eur.

O něco rozumněji se chovají legendární brýle Ray-Ban Wayfarers, které nosily filmové hvězdy i John F. Kennedy. V roce 2000 se prodávaly za 90 eur, nyní stojí 145 eur, což je zvýšení o 61 procent. Pokud se vezme v úvahu inflace, pak je to jeden z mála luxusních produktů, jejichž cena za poslední desetiletí klesla.

Podle Thomase Mesmina, analytika sektoru luxusního zboží, „u módního a koženého zboží se ceny v letech 2001 až 2011 zvýšily o 62 procent a o zhruba 78 procent u hodinek a šperků“. Ovšem v době, kdy existuje seznam zájemců a minimálně půlroční čekací doba na kabelku Hermès za 4500 eur, pak nějaké zdražení o tři procenta nic moc neznamená. „Tento druh produktů se zaměřuje jen na menšinu zákazníků, kteří jsou tak bohatí, že tento druh změny na jejich nákupy prakticky nemá vliv,“ dodal Mesmin.

Nejvyšší ceny podle něj jsou v Číně a Asii všeobecně, kde je luxus o více než 50 procent dražší než v Paříži. „Některé významné značky by neváhaly riskovat, že o evropské zákazníky přijdou,“ uvedl Mesmin. „U luxusního zboží mohou být ceny pozitivním způsobem, jak produkt odlišit, vyčlenit,“ dodal.

Luxusní jachta, ilustrační fotoLuxusní jachta, ilustrační foto|Profimedia.cz

Prosím, dvoje rolexky...

Alexis Karklins-Marchay ze společnosti Ernst & Young s tím souhlasí. „Ti opravdoví hráči v luxusním sektoru využívají zvyšování ceny, aby posílili fetišistický aspekt značek,“ řekl s tím, že čím vyšší cena, tím vyšší touha produkt vlastnit. To platí jak pro vína či destiláty, tak například pro parfémy, přestože většina těchhle „šťáv“ ve skutečnosti nijak drahá není.

Některé společnosti, jako je Rolex, zvýšily své ceny dvakrát jen v roce 2011, dodal Karlins-Marchay. Ale hodinky jsou jedním z mála luxusních produktů, které ani používáním příliš neztrácejí na hodnotě a dají se považovat za investici. Někteří nadšenci - nebo opatrní investoři – proto kupují hned dva kusy od stejného modelu. Jeden nosí a druhý nechají zabalený v celofánu pro pozdější prodej.