Žvýkačky dál hyzdí ulice Zlína

Vyčištění chodníků od žvýkaček by pěti dělníkům trvalo rok. Stejnou dobu už radní Zlína slibují vyhlášku proti znečišťování města.

Přísnější tresty pro ty, kteří zapomínají, že jsou v ulicích odpadkové koše, měla přinést nová vyhláška proti znečišťování města. Ani rok poté, co radní o vyhlášce hovořili jako o hotové věci, však stále není na světě. „Plivání, odhození žvýkačky nebo nedopalku cigarety, močení, zvracení, odhazování odpadků a zbytků jídla, to všechno musí z ulic zmizet,“ tvrdila před rokem primátorka Irena Ondrová. Od té doby se nic zásadního nezměnilo.

„Vyhláška je stále ve fázi přípravy. Znečišťování ulic řeší zákon a ten úplně stačí,“ tlumočila nový postoj vedení města tisková mluvčí magistrátu Marie Masaříková. „Strážníci městské policie mohou kdykoliv zasáhnout i bez vyhlášky,“ dodala Masaříková. Stačí se ale podívat na chodníky plné nevzhledných fleků od žvýkaček a každému je jasné, že na ty, kteří zněčišťují chodníky, jsou krátcí i strážníci dohlížející na čistotu v ulicích.

„Není v silách strážníků, aby uhlídali každý kousek ulice. Na čistotu veřejných míst dohlížejí a občas za znečištění i pokutují. Na místě mohou uložit peněžitý trest do výše tisícikoruny,“ uvedl ředitel městské policie Zlín Milan Kladníček.

V Uherském Hradišti vyhlášku mají a po roce fungování si ji chválí. „Strážníci nejdříve lidi upozorňovali, že je může odhozený nedopalek nebo vyplivnutá žvýkačka přijít draho. Přestupky řešili hlavně domluvou. Po roce je znát, že je město čistější,“ uvedla mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková.

Podobný přístup by přivítal i ředitel Technických služeb Zlín František Kostelník. „Žvýkačky z chodníků běžnými čistícími prostředky nedostaneme. Museli bychom pořídit speciální, drahý přístroj. I tak by vyčištění města trvalo pěti lidem více než rok,“ uzavřel Kostelník.