Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Překvapivá výdrž trhů

Burza

Burza Zdroj: profimedia.cz

I když byl vstup do letošního roku na finančních trzích poznamenán rozhořením nových ohnisek na geopolitické mapě světa, finanční trhy jako by to nijak z míry nevyvedlo. Na vyostření konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem, potažmo Irákem (a nezapomínejme ani na opětovně vystrkující růžky severokorejského režimu) reagovaly růstem především ceny ropy a zlata.

Zdá se, že pro finanční trhy je v tuto chvíli důležitější to, co se událo v závěru loňského roku. Tím je posun v otázce brexitu a obchodních vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou. I tady je ale třeba hovořit primárně o posunu, nikoliv o vyřešení celé situace. Ano, brexit bude, a to zřejmě k poslednímu dni tohoto měsíce. Jak dlouhé ale bude následné přechodné období a jak bude vypadat finální uspořádání (nejen) obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím, vůbec není jasné.

Za týden by měl americký prezident D. Trump podepsat první část obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Bylo by ale bláhové se domnívat, že tím bude celý proces zdárně ukončen.

Současný optimismus na finančních trzích se tak může velmi rychle rozplynout jako pára nad hrncem a zisky počátku roku se ukázat jako tradiční lednový efekt. Geopolitická rizika nás jen tak neopustí, ekonomická situace hlavně v Evropě se sice v závěru loňského roku stabilizovala, k růžovým vyhlídkám má ale hodně daleko.

A platí to zejména pro motor evropské ekonomiky – Německo. Tamní průmysl je již rok a půl v recesi a aktuální statistiky podnikových objednávek potvrzují naše obavy – ani letos se německému průmyslu dařit nebude.