ECB se zvyšováním úrokových sazeb nekončí, ale teď si dává pauzu

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: Bruno Neurath-wilson

Evropská centrální banka (ECB) si na čtvrtečním zasedání dá podle názoru našeho analytického oddělení v Komerční bance se zvyšováním úrokových sazeb pauzu. Důvodem jsou data, která od jejího minulého zasedání přicházela z eurozóny a indikovala rizika zpomalení tamního hospodářského růstu.

Nová prognóza z dílny ECB tak zřejmě přinese mírnou revizi HDP směrem dolů. Z těchto důvodů si evropští centrální bankéři budou podle nás chtít počkat na další sérii dat z reálné ekonomiky, vývoj cen energií i směřování fiskálních politik. Zároveň však inflace zůstává vysoká a směrem nahoru jsou vychýlena i její rizika. Dalšímu zvýšení sazeb se tak podle našeho odhadu Evropská centrální banka nevyhne.

Provede ho zřejmě v prosinci, ačkoli vyloučit nelze ani říjnové zasedání. Depozitní sazba by se tím dostala na rovná čtyři procenta. Zároveň ECB od nového roku pravděpodobně zintenzivní i proces kvantitativního utahování, tedy proces snižování své obří bilanční sumy. Na snižování úrokových sazeb si pak budeme muset počkat relativně dlouhou dobu. Naše prognóza s ním počítá až v první polovině roku 2025. Na dvě procenta by pak depozitní sazba měla doputovat až koncem roku 2026.

Odložení zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou by za normálních okolností mohlo zlepšit náladu české koruně. Ta je nyní nicméně ve vleku dění v regionu, tedy razantního snížení úrokových sazeb polskou centrální bankou. Obavy ze stejných kroků na domácí půdě pak drží na slabších úrovních i českou korunu.

Forwardové ceny v sobě již zahrnují očekávání trojího snížení klíčové úrokové sazby do konce letošního roku. To ale vzhledem k vyjádřením, která z České národní banky přicházejí, považujeme za nereálné. První snížení sazeb očekáváme až v únoru příštího roku.

Autorka je analytička Komerční banky