Jana Havligerová: Jedna dlouhá kampaň a hra na jistotu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Sblížení termínu krajských a sněmovních voleb je holé neštěstí. Roční odstup mezi dvěma svátky demokracie se sice může zdát dostatečný, ale jenom těm, kteří nepřemýšlejí jako politici. Pro ty, jak už můžeme vidět, se jedná buď o jednou dlouhou předvolební kampaň, nebo dvě spojené, úplně stejné volební kampaně. Což je v důsledku prašť jako uhoď.

Pro vládní strany díky rostoucí ekonomice nastal čas štědrosti, krajské volby jsou něco jako předčasné Vánoce. Specifická „krajská“ témata není třeba hledat. Dřívější a řádné zvyšování platů se stalo tahákem bratru za 1,3 miliardy korun. Především socialisté za vydatného povzbuzování odborů ždímají státní měšec, co to dá. Samozřejmě kraje přitom nepřijdou zkrátka, pomůže si regionální školství, regionální doprava, aktuálně vláda řeší požadavek krajů na další finanční posílení sociálních služeb.

V tom festivalu splněných přání je bohužel zcela vedlejší, co je potřebné a účelné a co ne. Ministr financí a šéf druhé nejsilnější vládní strany se zvyšování výdajů brání, aby vzápětí couvl, lidovci převážně mlčí. Obě strany počítají s tím, že ze štědrosti kabinetu mohou ve volbách profitovat také. I oni přece lidem přejí.

Hnutí ANO nastoupilo do kampaně s osvědčenou zbraní. Slogan o lepším Česku „bez politiků, co likvidují nezávislou policii“, hraje na populární (populistické) téma korupce, tu faktickou i zdánlivou lze přece hledat v každé chvíli v každém kraji, městě i obci. A kdyby náhodou role protikorupčního bojovníka už tolik netáhla, máme pro strýčka Příhodu třeba zdanění církevních restitucí. Útok, církevní hodnostáři prominou, na „nenažrané preláty“ se v ateistickém Česku přece musí vyplatit. Mimochodem, téma načal jihočeský hejtman, sociální demokrat Jiří Zimola, který bude v krajských volbách usilovat o znovuzvolení. Hnutí ANO, jak to vypadá podle včerejších Lidových novin, má v zásobě ještě jedno téma.

Pro vládní strany díky rostoucí ekonomice nastal čas štědrosti. Krajské volby jsou něco jako předčasné Vánoce.

Migrační krizi. Že se v Babišově deníku právě teď, kdy se v okolních zemích odehrává série vražedných atentátů, objevila zpráva, že Česko v říjnu přijme 80 utečenců ze Sýrie, to lze jen těžko považovat za náhodu. Osmdesátka lidí není právě ohromující číslo, ale jako závdavek na opětovné rozvíření debaty o nebezpečí migrace to stačí.

V krajských volbách v dobách minulých zabírala konkrétní témata, nabídka řešení regionálních problémů. Ale možná je to opravdu minulost, zvlášť když rozhodující hlasování o rozdělení politické moci bude následovat téměř vzápětí.

Jestli a jak moc se volební stratégové na stranických sekretariátech při výběru témat mýlí, se dozvíme už brzy. Co je ale jasné už nyní, je fakt, že permanentní kampaň z politické i veřejné debaty zcela vytlačí zásadní témata. Například budoucí směřování země, technologický pokrok, jemuž bude nutné přizpůsobit hospodářství, a další. Místo toho se bude diskutovat o tom, kdo, jak a za co si pořídil novou nemovitost.