Jana Havligerová: Reforma penzí – jedna rána za druhou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Důchodové reformě, jak ji postavila a s odřenýma ušima nakonec prosadila Nečasova vláda, zvoní hrana. Účast ve druhém pilíři odpískala další finanční instituce: Aegon Penzijní fond. V jeho čele sice už nějaký čas nestojí neúnavný propagátor reformy penzí a bývalý člen NERV Vladimír Bezděk, ale i tak je to krok vpravdě symbolický.

Nevíru v úspěch penzijní reformy vyjádřila další společnost, která je součástí světem protřelého koncernu patřícího mezi největší hráče v životním pojištění a penzijním připojištění. To je těsně před spuštěním reformy velká rána.

Aegon stejně jako fondy ze skupiny AXA a ING prostě nevěří tomu, že o druhý pilíř projeví zájem dostatečný počet lidí. Surověji řečeno, z penzijní reformy pořádný kšeft nekyne. V Česku působí devět fondů, a jestliže jsou skeptické už tři z nich, o něčem to vypovídá. Všechny výše jmenované vidí svůj budoucí byznys jen v rozvíjení nabídky penzijního připojištění. Momentální situace jim nepochybně dává za pravdu. Ti, kteří myslí na zadní kolečka, míří právě ke třetímu pilíři. Na poslední chvíli, ještě než se od Nového roku změní podmínky státní garance, uzavřel smlouvy o penzijním připojištění podle předběžných odhadů další čtvrtmilion střadatelů.

Penzijní fondy lépe než kdo jiný vědí, že obchod s životními a podobnými pojistkami je běh na velmi dlouhou trať. O pohybu v penzijních systémech to platí dvojnásob. Právě v nich hraje klíčovou roli „politická garance“, záruka elementární stability. A tu Nečasova vláda poskytnout nemůže. Naopak, můžeme směle sázet na odpor opoziční sociální demokracie vůči penzijní reformě a na její rozhodnutí druhý pilíř hned po nástupu k moci zrušit.

Jasné varování stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka na pražském fóru Zlatá koruna se nedalo přeslechnout: „Chtěl bych na náš záměr upozornit zástupce penzijního průmyslu, aby později neoperovali s tím, že investovali v dobré víře,“ řekl doslova. Premiér odvětil, že kdyby Mládek na závěr zapěl Internacionálu, tak by byl dojem naprosto dokonalý. Možná zajímavá útočná rétorická figura, ale po čertech slabé slovo do pranice o smysl a potřebnost této penzijní reformy. V závěrečném spurtu socialisté nabírají dech, zatímco z vládní koalice čiší rezignace. O smysluplnosti penzijní reformy, přesněji o nastavení jejích parametrů, vláda neumí přesvědčit ani experty, ani potřebný počet občanů. Urputnosti, s níž ČSSD proti reformě brojí, naopak věří čím dál více laiků a zjevně i odborníků. Jistě, nemusí to nutně znamenat, že napřesrok o druhý pilíř penzijního systému nezakopne živáček. Rozhodně však platí, že svou hvězdnou příležitost Nečasův kabinet promrhal.