Komentář Jana Žižky: Ďábelská trojkombinace pro Dukovany

Projekce na jaderné elektrárně Dukovany

Projekce na jaderné elektrárně Dukovany Zdroj: ČTK / Plíhal Libor

ČEZ
Logo skupiny ČEZ, ilustrační foto
Projekcí srdce s křížem na chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany autoři z iniciativy "Světlem proti viru!" 4. května 2020 poděkovali všem lidem, kteří v nelehké době pomáhají druhým
Projekce na jaderné elektrárně Dukovany
5
Fotogalerie

Experti Evropské komise nejspíš budou zírat, co jim čeští vyjednavači předkládají. Málokdo čekal, že současná vláda připustí tak silné zapojení státu do výstavby nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Brusel přitom musí hlídat, jestli je veškerá veřejná podpora přiměřená.

Státní pomoc bude stát hned na třech pilířích. Očekávaná státní půjčka investorské společnosti ČEZ, o které včera vláda informovala, je jednou z nich. Vláda investorovi také zaručí, že ho během výstavby nepoškodí nečekanou změnou legislativních a regulatorních pravidel. Pokud by se tak stalo, ČEZ by mohl celý projekt nového bloku převést na stát.

A do třetice „všeho dobrého“ bude mít ČEZ jistotu, že stát od něj elektřinu z budoucího dukovanského reaktoru vykoupí za předem stanovenou cenu. Česká „trojkombinace“ vypadá na první pohled hodně složitě a je prakticky jisté, že jednání o jejím schválení v Bruselu budou náročná. To, zda si vládní experti přichystali přesvědčivé argumenty k obhajobě, se teprve ukáže.

Vláda si uvědomuje, jak důležité je zajistit levné financování stavby. Bez přímého zapojení státu by se celý projekt hodně prodražil. Přesto zůstává nejisté, jestli se podaří dukovanský projekt dokončit a jak prospěšný nakonec bude pro celou českou ekonomiku. Kromě vyjednávání v Bruselu bude hodně záležet na budoucí smlouvě mezi společností ČEZ a hlavním dodavatelem. Stát dal investorovi najevo, že rizika, která se týkají samotné stavby, musí vzít na sebe. A ČEZ se je bude snažit přenést dále na dodavatele.

Tato rizika jsou obrovská – stavby jaderných elektráren ve světě se protahují a prodražují. Ve Finsku to skončilo dlouhými soudními spory mezi tamním investorem a francouzským dodavatelem, jež se týkaly odpovědnosti za zpackaný projekt jaderného reaktoru Olkiluoto 3.

Další nejistotou je, zda se díky dukovanskému projektu podaří udržet a rozvíjet tradiční jaderné know-how – nejen ve výzkumných institucích, ale i v průmyslu. České energetické strojírenství je dnes ve špatném stavu, řada firem se dostala do insolvence. Mimo jiné kvůli nedostatku zakázek v tuzemsku. Tento obor by si vzhledem ke svému strategickému významu zasloužil větší pozornost než aerolinie Smartwings.