Komentář Julie Urbišové: Prezident versus fotbal

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
9
Fotogalerie

Nikdo v Americe na podzim nežije ničím víc než americkým fotbalem. A že je fotbal čímsi posvátným, co má přednost před nedělními rodinnými výlety, to ví každý. Většina Američanů by myslím taky uvítala, kdyby fotbal zůstal sportem a netahala se do něj politika.

Místo toho se teď kvůli několika vyjádřením prezidenta Trumpa musejí většinou apolitičtí hráči rozhodnout, na čí straně jsou. Mají si příští neděli taky kleknout během americké hymny a být solidární s kolegy, kteří se tímto gestem snaží upozorňovat na rasovou a sociální nerovnost v jejich zemi? Anebo hrdě stát, s rukou na srdci a tím ukázat podporu Trumpovi? Protože přesně takhle se teď může jejich chování, které je jindy naprosto běžné u celého týmu i diváků, jevit.

S gestem přišel jako první v srpnu 2016 Colin Kaepernick hrající za San Francisco. Během hymny jako jediný seděl. "Nebudu stát, abych ukázal, jak hrdý jsem na vlajku země, která utlačuje černochy a další lidi s jinou barvou pleti," reagoval tehdy Kaepernick na policejní násilí vůči minoritám. Desítky dalších se připojily, aby ukázaly podporu. Aby se o problematice rasismu mluvilo víc.

Gesto sice na začátku vyvolalo kontroverzi a zájem médií, ale po několika měsících už si jej téměř nikdo nevšiml. Až najednou přichází prezident USA s poznámkou, že je to hrubý přestupek a být on na místě trenérů, tak ty z.....syny okamžitě vyhodí.

Jistě, kdo jiný než prezident nejsvobodnější země na světě by měl poukazovat na fakt, že se někdo snaží projevit na veřejnosti svůj názor. Co poukazovat - kritizovat, zesměšňovat, sprostě nadávat a ještě vyzývat k jejich potrestání. To, co hráči vysvětlují jako tichý protest, je totiž podle Trumpa útok na americkou vlajku.  A tady zase přichází na řadu oblíbená Trumpova disciplína - desinformace a překrucování. Kdo si během hymny kleká, je teď odpůrcem USA, je zrádcem, neváží si veteránů a všech amerických vojáků bojujících ve světě právě za tuto vlajku, za svobodu.

Je to přesně naopak. Fotbaloví hráči bojují za to stejné. Využívají své popularity a slávy, milionového publika k tomu, aby se připojili na stranu těch, kteří se nikdy ke slovu nedostanou. A díky Trumpovi se k hnutí připojuje mnohem víc hráčů. Nakonec negativní reklama je ta nejlepší reklama.

Sport byl vždy prostředím, kde se upozorňovalo na utlačování nebo vyjadřoval nesouhlas. Vzpomeňme sami na odvrácenou tvář Věry Čáslavské. Proč je z poklekávání tak velká debata, ve které dokonce zaznívají dotazy, zda je vůbec potřebné, aby americká hymna zaznívala před každým zápasem, před každým druhým divadlením představením nebo jinými akcemi? Copak je nutné americkou společnost rozdělovat ještě více a to za pomocí fotbalu? Anebo už témata Severní Koreje a zdravotnické reformy nejsou in a je potřeba předhodit lidu něco jednoduššího?