Náš člověk v New Yorku: Imigrační reforma

USA, Kongres

USA, Kongres Zdroj: profimedia.cz

O Američanech se má za to, že jsou posedlí penězi. Když ale přijde na imigrační reformu, zdá se, že patří mezi národy, kterým na penězích vůbec nesejde. Na rozdíl od Kanady či Austrálie neplatí, že čím více máte peněz, tím dříve dostanete vytoužený pas nové vlasti. V naprostém kontrastu je ale americký systém víz, který dělá všechno pro to, aby zabránil vzdělaným zájemcům usadit se ve Spojených státech, a naopak do země pouští velké množství nejchudších obyvatel světa.

Zdá se, že tento kontrast mezi Spojenými státy a jinými – uvědomělejšími – zeměmi se bude jen zvětšovat. V nejbližší době se očekává, že Kongres schválí právní normu, která legalizuje pobyt nelegálních imigrantů.

epublikáni, kteří mají před sebou volbu postupného vymření, nebo nepatrnou naději na znovuzískání voličských preferencí, si pravděpodobně vyberou druhou možnost a podpoří zákon, který amnestuje na 11 milionů nelegálních imigrantů. Zákonodárci pravděpodobně „cestu k občanství“ podmíní řadou překážek, aby nemohli být obviněni z generálního pardonu ilegálům, ale i tak jde o bezprecedentní krok mezi rozvinutými ekonomikami. Poslední podobnou amnestii zažily Spojené státy v roce 1986. Podobné vyhlídky ale nemají stovky tisíc vzdělaných zájemců o práci v největší ekonomice světa.

Minulý týden Obamova administrativa oznámila, že letošní kvóta víz H1B – dočasných pracovních povolení pro vzdělané pracovníky – byla vyčerpána během pěti dní. Loni to přitom bylo deset týdnů. Celkem Spojené státy pustí do země v rámci H1B a zelených karet 225 tisíc vzdělaných zaměstnanců. Při 155 milionech práceschopného obyvatelstva je to pouze 0,15 procenta. A to je zatraceně málo, pokud si Spojené státy chtějí udržet svoji pozici. Austrálie, která má 15krát méně obyvatel, rozdá ročně 129 tisíc zelených karet.