Škála varování pro tuzemskou ekonomiku: Od Řecka po Slovensko

Slovensko se v ekonomické vyspělosti EU propadlo na třetí místo od konce. Níže jsou jen Řecko a Bulharsko.

Slovensko se v ekonomické vyspělosti EU propadlo na třetí místo od konce. Níže jsou jen Řecko a Bulharsko. Zdroj: Reuters

Před necelými 15 lety sehrálo v tuzemských politicko-ekonomických vodách varování před rizikem řeckého scénáře velmi podstatnou roli; argument, že pokud nebudeme dostatečně fiskálně a makroekonomicky zodpovědní, můžeme se vydat do hluboké dluhové a nerůstové pasti, tehdy na voliče zabral. Ještě dalších zhruba 10 let jsme se tímto varováním jakž takž řídili – dlužno dodat, že bez ohledu na politickou garnituru – a náš vývoj spěl žádoucím směrem, alespoň řečí čísel v rámci evropského srovnání.

Pak se nám však „podařilo“ téměř učebnicově ulpět v pasti ekonomiky středního příjmu, jejíž konstrukční soukolí je takové, že přestože chce sebevíce, výkonnější už být neumí. Uplynulé čtyři ekonomické roky tak byly ztracené; žádoucí vývoj tentam, vedle zhoršujících se čísel se začaly objevovat stále patrnější poruchy strukturální povahy, které ne úplně pozitivně působí i na společenskou náladu.

Po oněch 15 letech se nám nabízí další varování; tentokrát nikoliv řecké, ale geograficky i lidsky podstatně bližší – slovenské. To nám nabízí patrně nejméně pozitivní ekonomický obraz, jaký lze za poslední dekádu v EU spatřit. Nynější prezidentské volby vrhají i na slovenský ekonomický výkon ostřejší světlo vnější pozornosti. A není věru oč stát.

Dynamický kurs spojený s reformním odhodláním dávno vyčpěl; prostor daný členstvím v eurozóně byl využit jen v počátku a nebylo na něj dále navázáno; nepřispělo ani časté střídání politických garnitur s měnícími se – pokud vůbec nějakými – představami o hospodářské politice. Rozevírání nůžek mezi regiony a významná ztráta pozice rozvojové hegemonie Bratislavského kraje je pak důsledkem. Čerstvý žebříček ekonomické vyspělosti EU z dílny Eurostatu říká, že Slovensko se propadlo na třetí místo od konce (níže jsou již jen Řecko a Bulharsko).

Ani my nevzkvétáme a vykazujeme náznaky možného dalšího sestupu v evropské výkonnostní tabulce, byť se v ní pohybujeme stále okolo středu. Slovenský příběh poslední dekády by pro nás měl být varovný a vést k odpovídající reakci, abychom se sami neocitli v podobné pozici.