Vyšší úrokové sazby prodlouží splatnost faktur

Faktura

Faktura Zdroj: Michael Tomeš

Hádky, jestli se svým prudkým zvy­šováním sazeb ČNB udělala dobře, nebo ne, mohou být nekonečné – a jsou z velké části bezpředmětné. Její roz­hodnutí ale má své náklady. Že to zaškrtí tu­zemský hospodářský růst, je jasné, protože to jde ruku v ruce s tlakem na pokles cen. Široce se také mluví třeba o dopadu na hypo­teční trh, ale úroky mají mnohem zásadnější dopad prakticky do všech koutů ekonomiky. Třeba i na splatnost faktur. 

Úrok je cenou peněz v čase a peníze pro­cházejí každým trhem v ekonomice, tak­ že by nás nemělo překvapovat, že změna centrálně nastavovaných úrokových sazeb se dotkne prakticky všeho, co vyjadřujeme v penězích, ale samozřejmě i mnohého nepeněžního.

Těch z nás, kteří pracují denně s fakturami, se to dotkne zejména v pro­dloužení průměrné splatnosti. A použití bu­doucího času v minulé větě je možná příliš opatrné, protože ono už se to děje, jenom to nemáme dobře změřené a zčásti změřené dobře nikdy mít nebudeme. Je to v zásadě jednoduché. Když jsou úro­kové sazby centrální banky nízko, tlačí to na nižší úroky i u bank. Finanční hantýrkou se dá říct, že zlevňuje provozní financová­ní, tedy že je levnější půjčit si na provoz fir­my. Typicky když se objeví skvělá zakázka, na kterou je potřeba nakoupit materiál, ale zaplaceno dostaneme až za delší dobu.

Firmy tak v době nízkých úroků více než kdy jindy zařizují provozní financování pomocí úvěrů nebo dalších finančních produk­tů, jako je například kontokorent. Typická firma má ale metaforicky ve vzduchu ještě další spoustu peněz, na něž by mohla do­ sáhnout, a to v podobě nesplacených faktur. Tam úrok nehraje roli přímo, ale nepřímo obrovskou. Když jsou totiž úroky nízké, firmy si mo­hou spíše dovolit nechávat si od druhých zaplatit až za dlouhou dobu, přestože samy platí brzy. Vystaví fakturu na 14 dní, ale ostat­ní ji platí až za tři týdny. Jinými slovy mají neustále minus mezi fakturami na jedné a druhé straně, a v konečném důsledku tak svým způsobem dotují své dodavatele.

Všem platí rychle a včas a jim všichni platí pomalu, nebo dokonce pozdě. Pokud jsou úroky nízké, pak týden rozdí­lu nemusí znamenat velký problém, protože si provozní financování firmy zajistí snadno úvěrem. To jim ale po zásahu ČNB významně zdražilo. Když se pak finanční ředitelé a šéfo­vé podívají na to, kde vzít peníze na financo­vání provozu, místo úvěru se začnou poohlí­žet po fakturách. Stačí jen trochu narovnat situaci mezi odběrateli a dodavateli.

Buď bu­dou dodavatelé souhlasit s delší splatností, nebo se bude platit po splatnosti. Ve výsledku se tak protáhne splatnost jak deklarovaná na fakturách, tak skutečná doba zaplacení. Čísla o průměrné splatnosti zatím neznáme, ale více se dozvíme za pár měsí­ců. Jak moc se platí po splatnosti, to už je jen otázka odhadů. Že se obojí stane, je ale na­ nejvýš pravděpodobné a ve firmách se o tom už mluví nahlas.

Řešením může být financování faktura­cí v eurech, kde jsou úrokové sazby pořád na nule. Žádná výhra to ale není, protože se tím firmy vystaví kurzovému riziku. Pro­ti tomu se dá snadno zajistit, ale stojí to pe­níze, takže se to nutně nemusí vyplatit, ale možnost to je.

Bohužel v odběratelsko­-do­davatelském řetězci táhnou za delší konec zpravidla ty větší firmy. Ty si začnou u svých dodavatelů diktovat delší splatnost svých faktur, nebo dokonce budou platit později. Jakkoliv můžeme makroekonomicky s kro­kem centrální banky plně souhlasit, neměli bychom se divit, kdyby to prostřednictvím delší splatnosti faktur ublížilo našim malým a středním firmám.

Autor je hlavním ekonomem Platební instituce Roger