Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Návrat legendy

Kodak

Kodak Zdroj: ctk

Investory léta opovrhovaný byznys legendární společnosti Eastman Kodak začíná být znovu sexy. Alespoň podle burzovního příběhu firmy, jejíž akcie jen během uplynulého týdne posílily o 11 procent a své akcionáře tak obohatily o 21 milionů dolarů. Solidní loňské výsledky Kodaku, který byl pro rodiče mileniálů synonymem pro fotografii, postrčily akcie firmy vpřed, to hlavní se ale pro burziány událo už o pár měsíců dříve. Klíčovým slovem pro investory byl tehdy blockchain.

Akcie Kodaku byly během posledních let pro jakékoli portfolio toxické. Marný boj firmy o pozici na trhu se na burze během posledních pěti let odrazil pádem hodnoty akcií Kodaku o 91 procent. Investorský feeling zcela restartovala lednová zpráva Kodaku o tom, že skrze blockchain zajistí fotografům licencování jejich práce s tím, že si na svých fotkách zároveň vydělají.

Akcie během dvou týdnů podražily až na čtyřnásobek, od té doby podstatnou část zisků ztratily, Kodak na burze přesto získal obrovskou a léta nepoznanou výhodu: Dobré zprávy začínají burziáni vnímat jako impulz k velkým nákupům, což poslední pětiletku nebylo vůbec pravidlem. A jak obrat investorské důvěry měřit? Třeba 80procentním ziskem akcií Kodaku za poslední dva měsíce.

profimedia.cz