Akcie, měny & názory Michala Brožky: Čínská hospodářská normalizace

V čínském vesmírném středisku na ostrově Chaj-nan před startem rakety Dlouhý pochod 5 se sondou na Měsíc nemohly chybět čínské státní vlajky.

V čínském vesmírném středisku na ostrově Chaj-nan před startem rakety Dlouhý pochod 5 se sondou na Měsíc nemohly chybět čínské státní vlajky. Zdroj: ČTK / AP / Mark Schiefelbein

Západní svět se potýká s další vlnou pandemie. Ekonomiky USA i eurozóny operují stále velmi hluboko pod svým potenciálem, což ospravedlňuje další expanzi měnové a fiskální politiky. Vedle toho čínská ekonomika nabírá na síle. S ohledem na dosavadní příznivý vývoj dat jsme zvýšili odhad růstu HDP Číny za čtvrté čtvrtletí na meziročních 6,5 procenta. Medián odhadů činí 5,9 procenta. S ohledem na letošní pandemický šok je takový závěr roku slušný úspěch tamní hospodářské politiky. 

Připomeňme, že v prvním čtvrtletí letošního roku činil propad HDP Číny 6,8 procenta. Ovšem dobré aktuální údaje současně znamenají rostoucí šance na normalizaci hospodářské politiky v příštím roce. Otázkou není zda, ale spíše jak rychle se bude snižovat míra expanze čínské fiskální a měnové politiky. 

Komunikace vládních představitelů ukazuje na opatrný přístup. Poslední komuniké doslova uvádí, že by se makroekonomická politika měla vyvarovat „příliš náhlého obratu“.  V případě veřejných financí čekáme pro rok 2021 snížení schodku na tři procenta HDP oproti letošním 3,6 procenta. 

Poslední komuniké obsahuje i další signály budoucí normalizace měnové politiky, když hovoří o udržení měnových a úvěrových agregátů v blízkosti nominálního HDP. V uplynulém roce přitom úvěrová expanze silně HDP předběhla. 

Příští rok bude tedy v Číně hospodářská politika normalizovaná a s tím se opět vynoří témata, jako je dluhový problém lokálních vlád, potřeba navýšení kapitálu čínského finančního sektoru či problém bydlení ve velkých městech.