Akcie, měny & názory Michala Skořepy: Knedlíková logika OECD

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nová zpráva OECD hodnotící českou ekonomiku jako vždy obsahuje řadu užitečných údajů a postřehů.

I OECD (stejně jako třeba nedávno Evropská komise) ovšem bohužel ve zprávě opakuje podivnou úvahu, že růst české ekonomiky je zpomalován nedostatkem pracovní síly: „labour (...) shortages could create a bottleneck that would cramp future growth“. Tuto často v českých médiích slýchanou úvahu můžeme nazvat obrazně jako „knedlíkovou“, protože se podobá úvaze účastníka závodů v konzumaci knedlíků: „snědl bych víc knedlíků, ale mám malý žaludek“.

Je jasné, že pohled knedlíkového závodníka je z hlediska průměrného homo sapiens velmi neobvyklý. Pro naprostou většinu lidí je pojídání knedlíků jen vedlejším projevem snahy nemít hlad; a pokud hlad nemají, žádné další knedlíky už prostě nejedí, aniž by vznikal problém, který by bylo třeba řešit.

Stejně tak růst HDP je pouze vedlejším projevem snahy nás všech (nebo alespoň téměř všech) strávit každý den rozumné množství času v práci a vydělat si odpovídající peníze; a pokud jsme všichni (kdo o to stojíme) strávili rozumné množství času v práci a vydělali si odpovídající peníze, žádný další růst HDP už prostě nevykážeme, aniž by tak vznikal problém, který by bylo třeba řešit.

Současný stav na českém trhu práce je takový, že všichni, kdo o to stojí, už možnost strávit rozumné množství času v práci mají; důležitou výjimkou jsou ještě pořád početní zájemci o částečné úvazky. Problém je spíš v tom, že česká pracovní síla si za to pořád ještě nevydělává skutečně odpovídající peníze. Český trh práce už naštěstí ale tento problém postupně řeší formou růstu mezd zřetelně překonávajícího inflaci.

OECD na otázku nízkých mezd férově poukazuje. Zmínkami o nedostatku lidí jako brzdě růstu HDP ale tato slovutná organizace šlápla opravdu vedle.

Autor je ekonomem České spořitelny