Chceš Temelín? Ukaž české partnery

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7

Čeští podnikatelé dosud dávali najevo, že jen jediný ze tří mezinárodních uchazečů o dostavbu Temelína nabízí slušnou spolupráci tuzemským firmám – ruský Rosatom. A vyzývali všechny tři zájemce – kromě Rosatomu i americko-japonský Westinghouse a francouzskou Arevu, aby přišli s lepšími nabídkami. Temelínští uchazeči se podle všeho „chytli“. I když nikdo zatím neví, zda své veřejně ohlašované sliby skutečně splní.

Podíl českých subdodávek sice není žádným oficiálním kritériem tendru, ale v Česku přesto začala „válka předběžných memorand o spolupráci“ s českými firmami. Po Rosatomu, který se sjednáváním podobných dohod začal, se nyní rozhodl pro podobný postup Westinghouse. Jeho prezident pro Evropu Yves Brachet dnes podepíše memorandum s Janem Světlíkem – majitelem strojíren Vítkovice a zároveň prezidentem Národního strojírenského klastru, který sdružuje další tuzemské firmy. A středoevropský šéf Arevy Thomas Epron potvrzuje, že i Francouzi jednají s Vítkovicemi o dohodě. Podpis se chystá na příští rok.

Zájem o Vítkovice, které se mají stát jedním z hlavních subdodavatelů pro Temelín, není náhodný. Právě Jan Světlík byl považován za vlivného podnikatele, který preferuje spolupráci s Rusy, byť jistý podíl na zakázce by přenechal i Američanům. „Ideální by bylo zopakovat první dva bloky Temelína – spojit ruskou technologii s americkým řídicím systémem,“ prohlásil před časem pro deník E15.

Vítkovice jako tradiční dodavatel parogenerátorů a jiných součástí jaderných elektráren ovšem v praxi nastavily jiný směr – pragmaticky se připravují na všechny tři varianty. Podobně jako další české firmy se domlouvají na spolupráci se všemi uchazeči. Rusové musejí počítat s tím, že svou přednost ztrácejí. Světlíkovým strojírnám ale nejde jen o Temelín. Pošilhávají i po zakázkách na stavby jaderných zdrojů v zahraničí. Sliby asi dostanou, Temelín za to jejich partnerům stojí. Jaká ovšem bude realita, ukáže budoucnost.