Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

peníze

peníze Zdroj: e15

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 procent ztroskotala na nesouhlasu Věcí veřejných. Neexistují ale jiná řešení než zvyšování DPH, které zvedne výdaje domácností a inflaci?

Odvolávám, co jsem odvolal, ale neslibuji, co jsem slíbil. Co jiného než parafráze slov krále z pohádky Pyšná princezna lépe charakterizuje přemety kolem sazeb daně z přidané hodnoty? Podle původního vládního návrhu měla v příštím roce základní sazba DPH zůstat na 20 procentech a její snížená (desetiprocentní) sazba vzrůst na 14 procent. V roce 2013 se pak měly obě sazby – kromě vybraných položek – sjednotit na 20 procentech. Nakonec byl schválen kompromis, podle něhož snížená DPH příští rok stoupne na 14 procent a o rok později se obě sazby (kromě výjimek) sjednotí na 17,5 procenta.

Tuto kompromisní dohodu se pokusil nabourat návrh ministra financí Miroslava Kalouska, podle něhož by byly obě sazby DPH, základní i snížená, sjednoceny na 19 procentech. A to již příští rok. Výjimku v podobě desetiprocentní daně měly dostat léky, knihy a noviny. Vyšší DPH měla financovat deficit důchodového účtu a státního rozpočtu.

S barvou ven: kdepak na důchody

Léčit rozpočet zvýšením DPH je díky snazšímu výběru pohodlnější než hýbat sazbou jiných daní nebo vůbec hledat jiné cesty, jak snížit schodek státního rozpočtu. Sjednocení obou sazeb DPH přitom – bez ohledu na to, zda zůstane zachováno na současné úrovni nebo se v rámci českého folkloru vládnutí ještě změní – zvedne ceny potravin, ale také třeba tepla, dalších služeb nebo stavebních prací. Jen za dražší potraviny by tak průměrná rodina za rok utratila o několik tisíc korun víc. I kdyby neměl pravdu šéf Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil, který před časem odhadl dopad zvýšené DPH na inflaci na čtyři procenta, není to v době, kdy se svět obává možného prudkého růstu cen, ideální zpráva.

Plánované zvýšení DPH tak vyvolává velkou nevoli, snahy znovu změnit (tentokrát již dohodnutou) sazbu této daně pak pocit, že vláda vlastně neví, co chce. V minulosti navíc argumentovala tím, že je vyšší DPH nutná kvůli důchodové reformě. Nyní je ovšem zřejmé, že má spíše pomoci látat díry ve státním rozpočtu. Zdá se tedy, že ministerstvo financí konečně přiznalo barvu.

Minulý čtvrtek jsme trochu „odbočili od tématu“ a ptali se na váš názor na prezidentské milosti. Obecně i na jednu konkrétní, která právě budila rozruch. Zpět k finančním tématům. Ale ještě jednou se přece musíme ohlédnout a povědět, kdo nás v debatě nejvíc zaujal. Nejvíc se nám líbilo racionální a emocí prosté shrnutí, které 15. července minutku před osmou odeslal člověk podepsaný jako ak. Rádi bychom mu poslali knížku – ale nevíme jak…

Pokud mají výnosy z DPH sloužit hlavně k ucpání rozpočtových děr, je na místě položit si otázku, zda ministerstva či další státní orgány navzdory proklamacím o šetření nedělají pravý opak. Nebo jak je to s bojem proti korupci či vybíráním daní, kde stát přichází o desítky miliard. Média rozkryla řadu kauz sahajících i do horních pater politiky. Dočkáme se někdy konečně, že bude v těchto případech vyřčen ortel v duchu hesla padni, komu padni?

Jinak bude mít zřejmě česká populace dost dobrých důvodů, proč se domnívat, že zkratka DPH vlastně znamená daň pro hlupáky.

Článek vyšel na serveru Peníze.cz.