Daniel Novák: Dekl a skřítek

Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany.

Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany. Zdroj: ctk

Poptávka čínských soukromníků po zlatě stoupne do roku 2017 zhruba o pětinu, předpovídá světové sdružení zlatokopeckých firem. V komunistické zemi totiž kvapem přibývá bohatých kapitalistů.

V kapitalistickém Česku se sice žádné dramatické sociální přesuny směrem nahoru nekonají, ale kovy tu frčí taky. Například dekly od kanálů. Horečka zvláště prudce propukla na jižní Moravě. Tamní starostové se kvůli tomu sešli na sněmu.

O průvodních jevech honby za kovovými kilogramy hovoří starosta Sokolnic na Brněnsku: „U nás v Sokolnicích ukradli zloději víka z kanálů v místech, kde je to špatně viditelné. Může se stát, že do nich někdo spadne.“ Nedej bože někdo, kdo by mohl po komunálních volbách skončit stejně jako dekl. Tedy ukradený.

Ministr obrany Stropnický si asi do úřadu přinesl z domu obzvláště zákeřné skřítky schovávače. Na začátku března měli úřednici problém najít dopis, který jim poslala podnikatelka Ivana Tykač kvůli zrušené soutěži na prodej karlínských kasáren. A nyní se pro změnu vypařilo psaní, jež do Prahy poslali plzeňští radní kvůli opravě domu, který město získalo od ministerstva.

Je však taky možné, že skřítkové trápí pošťáky. Zatímco těm za přepážkami schovávají losy a čokoládové tyčinky, těm nahoře udělali binec v zakázkách. Ještě že tu je policie a Vrchní státní zastupitelství, aby pošťákům při pravidelných prohlídkách jejich centrály pomohli vše potřebné najít.