David Klimeš: Hegerovu reformu zachrání jen trh

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: ctk

Při schvalování první části zdravotnické reformy ministra Leoše Hegera se poslanci pouštěli do cen léků, do regulačních poplatků či do chybějících definic takzvaného nadstandardu. Ale téma, jež potenciálního pacienta zajímá nejvíce, kupodivu nikdo z koaličních ani opozičních řečníků nezvedl.

Ano, rád si připlatím pár stovek, dejme tomu, za kontaktní čočky, ale co když budu mít zájem o kvalitnější operaci žlučníku? Třicet tisíc doma v šuplíku opravdu nenajdu. Pokud nechce, aby po této úvaze česká veřejnost skočila sociálním demokratům na mantru o zdravotnictví pro chudé a bohaté, měl by reformu spustit už i s fungujícím trhem komerčního připojištění.

Pro Hegera ale toto téma, zdá se, není moc důležité. Loni na podzim ještě bohorovně tvrdil, že komerční připojištění se rozvine, až bude hodně zákroků, na něž si bude člověk moci připlatit, odhadem tak za pět let.

Jenže reforma má začít platit od příštího roku a velmi brzy budou zástupy lidí chtít lepší umělý kloub, šetrnější operaci křečových žil nebo robota místo laparoskopického výkonu. Ovšem v nemocnici bude v té chvíli možné doplatit za nadstandardní péči nejspíš jen „na dřevo“. V Hegerově reformě se připojištění zmiňuje jednou, letmo a jen v souvislosti se zdravotními pojišťovnami. Žádná celková představa o připojištění tedy zatím neexistuje. Pokud se Heger utěšuje tím, že připojištění začnou rychle poskytovat komerční dcerky existujících zdravotních pojišťoven, tak by se měl co nejdříve probudit. Oligopol několika zdravotních pojišťoven jistě nesrazí cenu na tu stovku či dvě, které si měsíčně platíme díky fungujícímu konkurenčnímu trhu úrazového pojištění.

Heger by přitom v úsilí o cenově dostupné připojištění na nadstandardní péči mohl najít snadno pochopení i u opozice. Vždyť i stínový ministr David Rath ve své Oranžové knize navrhuje vybudování systému dobrovolného připojištění. Spor bude jistě o to, co vše lze pojistit, ale obecná myšlenka zajistit drahou péči prostřednictvím levného připojištění, je snad koalici i opozici společná.
Z průzkumu zdravotní pojišťovny Metal-Aliance vyplývá, že více než polovina lidí do třiceti let by se připojistila. Ba dokonce i čtvrtina lidí nad šedesát let.

Zatímco na důchodovém spoření Češi povětšinou spíše škudlí, za kvalitní péči o své zdraví by si zřejmě rádi připlatili. Jenže co se stane, pokud tito ochotní nedostanou od ledna příštího roku možnost se připojistit, nebo to půjde jen draho u těch pár vyvolených zdravotních pojišťoven? Až budou lékaři chtít za drahou nadstandardní péči desítky tisíc na dřevo, stanou se postupně z pacientů voliči ČSSD. A ministr Heger se nebude moci divit.